Belföld

Az Index után a Mediaworks is megszünteti a tagságát a Magyar Lapkiadók Egyesületében

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Ami tegnap még csak fenyegetés volt, mára megvalósult: az Index után a Mediaworks is bejelentette, hogy megszünteti a tagságát a Magyar Lapkiadók Egyesületében (MLE) – erről a Magyar Nemzet számolt be elsőként.

A döntés előzménye, hogy az MLE korábban levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, akit arra kért, hogy ne írja alá a kedden elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt. Ahogy a Nemzet írja: „a lapkiadó egyesület két vezetője önkényesen, egyeztetés nélkül, kizárólag a saját véleményüket tükröző kritikát fogalmaztak meg az egyesület egésze nevében a szuverenitásvédelmi törvény ellen a köztársasági elnökhöz intézett levelükben”.

A lap arról ír, hogy ezt követően a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke, valamint a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója és tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese is levelet küldött az államfőnek. A Liszkay Gábor, Kálmán Erika és Csermely Péter által aláírt levélben a lap szerint az áll, hogy az MLE elnöke, Kovács Tibor és főtitkára, Havas Katalin az államfőhöz intézett állásfoglalásában és felszólításában „szándékosan hamisan azt állítják, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel szemben megfogalmazott kritika a Magyar Lapkiadók Egyesületének véleményét tükrözi”.

Ez nem igaz, a Mediaworks Hungary Zrt. az MLE árbevételt és olvasottságot tekintve kiemelkedően legnagyobb tagjaként erről a levélről és állásfoglalásról nem tudott, mint ahogyan a többi tag és az elnökség sem, ezekről szavazás nem volt, közös döntés róluk nem született

– írták Liszkayék Novák Katalinnak.

Az MLE álláfoglalása után a KESMA és a Mediaworks vezetői felszólították Kocsis Tibort, az MLE elnökét, hogy „az egyesület egységes véleményét messzemenően nem tükröző rosszhiszemű irományt” azonnal vonják vissza, különben Mediaworks megszünteti tagságát a Magyar Lapkiadók Egyesületében. Előbbire nem, utóbbira végül sor került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik