Belföld

Már szilveszter előtt elfogyhat a gyerekeknek szóló Covid-vakcina

MTI / Krizsán Csaba
MTI / Krizsán Csaba
Fontos közbeszerzési adatokat osztott meg Müller Cecília országos tisztifőorvos Magyarország vakcinakészletéről. A november végi dokumentumból többek az is kiderül, hogy még decemberben elfogynak a gyerekeknek beadható Covid-19 oltások.

Rosszul állnak a magyarországi Covid-vakcina készletek. A korábbiakban már írtunk arról, hogy a Takács Péter által bejelentett 700 ezer helyett kevesebb, mint 100 ezer adag oltóanyagot rendelt a Modernától a magyar kormány. Ugyanebben a dokumentumban viszont arra is fény derül, hogy még ebben a hónapban elfogynak a gyerekeknek beadható vakcinák – írta a Telex.

A november végi közbeszerzési dokumentumot Müller Cecília azon célból osztotta meg, hogy igazolja a Közbeszerzési Hatóság elnökének közel 100 ezer Moderna-vakcina beszerzésének szükségességét. Az országos tiszti főorvos a rendelkezésre álló oltóanyagokról pontos adatokat is megosztott, eszerint az 5–12 éves korosztály számára

  • 50 040 adag 2023. 11 hónapi lejáratú.
  • és 40 300 adag 2023. 12. hónapi lejáratú

vakcina található a készletben. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagok még az eredeti vuhani variáns ellen készültek, így az újabb variánsok ellen már nem hatásosak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik