Belföld

Záporoztak az újságírói kérdések Orbán felé az uniós csúcson

NICOLAS MAETERLINCK/AFP
NICOLAS MAETERLINCK/AFP

Orbán Viktor az uniós csúcsra érkezve több újságíróval is szembe találta magát, záporoztak a kérdések a magyar miniszterelnök felé – derül ki a Magyar Nemzet oldalán látható videóból. Mindenki arra volt kíváncsi, miért akarja Magyarország megvétózni Ukrajna uniós csatlakozását. Orbán elmondása szerint sok tárgyalás volt már, de megfontolandó javaslatot még nem hallott.

Ha tagságról beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy szofisztikált eljárás, melynek vannak feltételei, ezek nem teljesültek. Nincs abban a helyzetben a tanács, hogy döntsön. Jöjjünk vissza később

– mondta a miniszterelnök. Orbán arról is beszélt, hogy: „a magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, tehát az bennünket olyan nagyon nem befolyásol. Nekünk álláspontunk van, azt fogjuk képviselni”.

Arra a felvetésre, hogy ebben a kérdésben Magyarországnak van-e szövetségese, Orbán úgy válaszolt: szövetségesek mindig vannak. Viszont nem nevezett meg egyet sem.

A miniszterelnök a nemzetközi sajtó kérdésére megerősítette azon álláspontját is, hogy Ukrajna támogatását az uniós költségvetésen kívül kell helyezni. De azt is kiemelte, hogy Ukrajna még a Bizottság ítélete szerint sem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Az előfeltétel az előfeltétel. A hét előfeltételből három nem teljesült. Az én számításom szerint még több sem, de három is bőven elég, hogy azt mondjuk, hogy: ha nem teljesítettétek az előfeltételeket, akkor nincs esélye a tárgyalások megkezdésének

– jelentette ki Orbán.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor csütörtökön délelőtt, az EU-csúcs megkezdése előtt egyeztetést folytatott az uniós intézmények és több tagállam vezetőjével. A megbeszélésen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vett részt – ismertette a sajtófőnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik