Belföld

Az agrárminiszter vizsgálata mindent rendben talált ott, ahol az ügyészség 2,2 milliárdos hűtlen kezelést lát

MTI
MTI

Nagy István agrárminiszter nagyinterjút adott az Indexnek, amelyben főként a magyar néplélektől idegen rovarevésről mondta el a már korábban is sokszor hangoztatott véleményét. Ám miután részletesen kifejtette, hogy az „idegen kultúra termékeivel” a magyarok az önazonosságukat veszthetik, a beszélgetés végén előkerült az egyik legkomolyabb kormányzati szintet is érintő, folyamatban lévő bűntetőeljárás.

Kiderült, hogy a minisztert „nagyon megdöbbentette” Nagy János egykori helyettes államtitkár ügye.

Nagy Jánost 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak, ám két évvel később, 2020 decemberében menesztették, miután egy korrupciós ügy miatt letartóztatták. Székesfehérváron már több hónapja folyik az a per, amelyben Nagyot 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolják.

Az ügyészség vádirata szerint az Agrárminisztérium egyik háttérintézménye két ügyvédi irodával kötött olyan megbízási szerződéseket, amelyekre valójában nem volt szükség. 2019 tavaszán a megszűnő Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. 2,2 milliárd forintot fizetett ki az irodáknak: Kovács P. Zoltán irodája 1,7 milliárd, Őszy Tamásé pedig 500 millió forintot kapott.

A vádirat szerint a szerződésekkel valójában a megszűnő agrárcégben ragadt pénzeket próbálták kicsatornázni jól lepapírozott látszattevékenységgel, de az ügyvédi irodák valójában nem végeztek érdemi munkát. A perben várhatóan 2024 első felében hirdetnek ítéletet

A miniszter a interjúban szükségesnek látta megemlíteni, hogy Nagy Jánost jó szakembernek tartja, és azt is közölte, hogy

az Agrárminisztérium belső vizsgálatot folytatott le, ami egyébként nem tárt fel szabálytalanságot.

A következő mondatban viszont azt állította, hogy azokat, akiket a büntetőeljárás bármilyen formában érintett, a minisztérium elbocsátotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik