Belföld

Fegyelmi eljárásban marasztalta el a budavári polgármestert a képviselő-testület

MTI
MTI

Fegyelmi eljárásban marasztalta el az I. kerület polgármesterét a budavári önkormányzat képviselő-testülete, mert álláspontjuk szerint V. Naszályi Márta súlyosan megszegte a tisztségéből eredő kötelezettségeit – jelentette be Varga Dániel független önkormányzati képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti többségű képviselő-testület szerdai döntése értelmében V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) illetményét a megbízatásának megszűnéséig – a jövőre esedékes helyhatósági választásokig – húsz százalékkal csökkentették.

A szavazáskor nyolcan szavaztak a polgármester elmarasztalása mellett, míg négyen a fegyelmi eljárás ellen – ismertette Varga Dániel.

A testület álláspontja szerint „a polgármester minden eszközzel igyekszik megakadályozni a képviselők munkáját, miközben a szándékos és nyilvánvaló törvénysértésektől sem riad vissza”. Felhívták a figyelmet arra, hogy V. Naszályi Márta „törvényellenes gyakorlata miatt” az önkormányzat felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatal már több alkalommal törvényességi felhívást tett a polgármesternek és a kerület jegyzőjének, az emiatt kiszabott bírságok összege már milliós nagyságrendű.

A fegyelmi eljárást kezdeményező képviselők harminc kifogásolt esetre hivatkoztak.

Varga Dániel az MTI-t arról tájékoztatta, hogy V. Naszályi Márta részt vett a képviselő-testület szerdai ülésén, de személyesen nem reagált az elhangzottakra, a képviselőkkel ügyvédje tárgyalt.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a napirend előtti felszólalásokat követően szünetet rendelt el, majd több ellenzéki polgármesterrel együtt az I. kerületbe ment, hogy V. Naszályi Mártát a szolidaritásukról biztosítsák. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik