Belföld

A polgári engedetlenkedő tanárok felelősségre vonásáról is kérdezi az igazgatókat a Belügyminisztérium

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Iskolai ügyekben” indított felmérést a Belügyminisztérium a szülők, pedagógusok és az iskolaigazgatók körében, a Népszavához eljutott kérdéssor szerint pedig egyebek közt olyan kérdésekre kell válaszolni az érintetteknek, mint hogy

Egyetért azzal, hogy a jogtalan munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják?

A jövő év január 15-éig kitölthető online kérdőíves felmérés elvileg anonim, de az igazgatók és a pedagógusok mégis csak akkor tölthetik ki, ha megadják az iskolájuk OM azonosítóját.

A felmérésben találhatóak kérdések a pedagógusok munkájának értékeléséről, az intézményi tanfelügyeletről és a jövő nyáron induló tanári teljesítményértékelő rendszerről is. A tanárokat kérdezik az iskolaőrök szükségességéről, a bérek határidőben történő kifizetéséről, valamint arról is, főállásuk mellett folytatnak-e más keresetkiegészítő tevékenységet. Mindkét kérdőívben szerepel egy adminisztratív terhekről, a tanév rendjének változásáról szóló kérdés, valamint a tanulók és a pedagógusok iskolai mobiltelefon-használata is szóba kerül.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a kérdőívvel kapcsolatban azt mondta:

A felmérés tipikus „alákérdezős” kérdések vannak, a nemzeti konzultációs kérdőívekre hasonlítanak, vagyis teljesen fals eredményekre és kormányzati döntésekre adhatnak lehetőséget.

Nagy Erzsébet továbbá jelezte, hogy pedagógusok milyen munkabeszüntetésekben vesznek részt, nem igazgatói hatáskör, ahogy azt sem az intézményvezetők döntik el, az jogszerű-e vagy sem. Az iskolai mobiltelefon-használatról azt mondta, az erre vonatkozó kérdések feleslegesek, hiszen erre már van megoldás, minden intézmény a saját házirendjében szabályozhatja a készülékek használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik