Belföld

Ölt a szén-monoxid Pécsen

Kedd reggel nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Pécsett, egy családi házban egy elhunyt idős asszonyt találtak. A katasztrófavédelem közleménye szerint a nyugdíjas egy hatvan négyzetméteres, lakásként berendezett melléképületben vesztette életét.

Az épületben egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott ablakok és ajtók mellett, de nem volt megoldva a helyiség szellőzése. Idén már 1020 alkalommal hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 186-an szenvedtek mérgezést, tízen pedig életüket vesztették.

Szén-monoxid nem csak régi gázkazánok hibás működése esetén keletkezhet, megfelelő levegő-utánpótlás hiányában bármilyen zárt térben égő nyílt láng is forrása lehet a mérgező gáz fejlődésének. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a már kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

Mukics Dániel szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyílt lánggal működő berendezés esetén gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot. A szellőzés mellett a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik