Belföld

A Nébih madárinfluenza jelenlétét igazolta az ország több pontján

Máthé Zoltán / MTI
Egészséges libák egy Gödöllő közeli libafarmon 2017. január 23-án.
Máthé Zoltán / MTI
Egészséges libák egy Gödöllő közeli libafarmon 2017. január 23-án.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) magas betegség-okozó képességű (patogenitású) madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Komárom-Esztergom vármegyében. Békés vármegye eddig ettől mentes területén is megjelent a betegség. Az érintett állatállományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van – írja a hivatal közlése alapján az MTI.

A Komárom-Esztergom vármegyei Mocsa településen működő, nagyjából 51 400 példányt számláló hízópulyka telepen megemelkedett az elhullások száma. A Nébih laboratóriuma a H5N1 vírus altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Békés vármegye Zsadány településén is megjelent a vírus, egy körülbelül 7500 példányt számláló pecsenyelúd állományban. A kitörés a hivatal által korábban elrendelt, korlátozás alatt álló területeken kívül esik.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg zajlik. A gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás mindkét esetben folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik