Belföld

Mentelmi ügy lett abból, amit Gréczy Zsolt a Borkai-videóról négy éve mondott

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Kedden dől el, hogy kiadja-e a parlament a DK képviselőjét.

Az Országgyűlés kedden dönt Gréczy Zsolt mentelmi jogáról. A képviselő kiadását a Pesti Központi Kerületi Bíróság kérte rágalmazás vétsége miatt. A Demokratikus Koalíció képviselőjét 2021. június 27-én jelentette fel egy magánember, akinek akkor jutott tudomására, mit írtak róla 2019. december 1-jén a Hír TV honlapján a Borkai-ügy kapcsán.

P. J korábban tagadta, hogy pénzt kért volna Borkaitól a felvételekért, a rendőrség viszont nyomozást indított ellene zsarolás miatt, az eljárásban tanúként meghallgatták P. P.-t is. Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a DK frakciószóvivőjét is, aki hazugsággal vádolta meg P.-t és rendőrségi feljelentéssel fenyegetőzött.

Gréczy Zsolt akkor azt mondta, hogy az úr „Orbán Viktor közvetlen környezetébe tartozik. Jelenleg az lesz az eljárás ellene, hogy bepereljük és mindazokat, akik ezeket a rágalmakat, amiket ő megfogalmazott, vagy a Hír Tv megfogalmazott, ezeket terjeszti, azokat is be fogjuk perelni.”

A feljelentő szerint Gréczy Zsolt őt nagy nyilvánosság előtt rágalmazta, becsülete csorbítására alkalmas kifejezéseket használt, hamisan vádolta, amivel jelentős érdeksérelmet okozott neki. A feljelentő kijelentette, nem közszereplő, a kijelentések súlyosan sértették személyiségi jogait.

A Mentelmi bizottság ülésén Gréczy Zsolt hétfőn azt mondta, a feljelentőt nem ismeri, a kifogásolt kijelentést képviselőként, frakciószóvivőként egy sajtótájékoztatón válaszolta egy kérdésre, meglepi, hogy nyilatkozata és a feljelentés között csaknem két év telt el, illetve az, hogy szavait a feljelentő rágalmazásnak tekinti. Szerinte nem követett el jogsértést.

A testület úgy döntött, követi azt a gyakorlatát, hogy magánvádas ügyekben nem javasolja felfüggeszteni a mentelmi jogot. Noha a döntést 6 igen szavazattal, egyhangúlag hozta a testület, az Országgyűlés kedden felfüggesztheti Gréczy Zsolt mentelmi jogát, a döntéshez a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik