Belföld

A Volán vezérigazgatójának nincs mandátuma bérajánlatot tenni a dolgozóknak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Akár egy decemberi bérmegállapodás esélye is adott volt, ám a munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot végül megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített figyelmeztető sztrájk – közölte a MÁV-VOLÁN-csoport.

„A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SzAKSz) által megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel,

annak vitatott jogszerűsége és időzítése

pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez” – ismertette a munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, a MÁV-VOLÁN-csoportnál működő reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT), december 12-i, keddi ülésén.

A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt is biztosította az elégséges szolgáltatásokat (előzetesen úgy kalkuláltak, hogy vasárnap a járatok 80 százaléka, hétfőn a fele állt forgalomba). A Fővárosi Törvényszék egyébként első fokon jogszerűnek ítélte a Volánbusznál tervezett munkabeszüntetést. A nem jogerős végzés alapján a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) úgy vélte, hogy megkezdhető a december 10-11-re bejelentett munkabeszüntetés.

A társaságnak az az álláspontja, hogy az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a kollektív szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott.

A MÁV-VOLÁN-csoport vezetője ugyanakkor kifejtette: a fentiekre tekintettel nem rendelkezik tulajdonosi mandátummal arra, hogy bérajánlatot tegyen, ugyanakkor hozzátette, hogy 2024. január 16-án folytatni kívánják a bértárgyalásokat, így minden feltétel adott ahhoz, hogy – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – még az esztendő legelején megszülethessen a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás is.

Mindehhez a munkáltató és a tulajdonos közötti további egyeztetésekre, illetve – a sztrájk megítélésében – megosztott érdekképviseletek konszenzusos álláspontjának a kialakítására van szükség a vezérigazgató szerint.

A vállalatcsoport vezetője ismét megerősítette: a MÁV-VOLÁN-csoport elkötelezett abban, hogy a 2024-es esztendőre vonatkozó bérmegállapodás gyorsan és békés körülmények között, tárgyalóasztal mellett szülessen meg, a munkatársaink pedig munkabéke mellett, kiszámítható feltételek közepette biztosíthassák az ország egyik legfontosabb közszolgáltatását a jövő esztendőben is.

A SzAKSz arra hivatkozva hirdetett sztrájkot, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik