Belföld

Telex: kettévágtak egy panelházat a győri választási térképen

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Győrben kettévágtak egy helyi választókerületet, ami miatt így egy panelházban található két szomszédos lépcsőház külön választókerületbe került, írja a Telex. Az elemzés szerint az új helyi választási térképpel a fennálló súlyos aránytalanságokat valamennyire kezelték, azonban a választási törvénynek számos pontban nem sikerült megfelelnie a készítőknek. Többek közt az új felosztásban pár hét alatt eltűnt 274 győri választó, és a legfideszesebb választókerülethez további fideszes szavazókört csatoltak.

A fél év múlva esedékes önkormányzati választáson az eddigi 16 helyett 15 egyéni választókerület lesz a városban, ami azt jelenti, hogy a lakosok eggyel kevesebb képviselőt is küldenek az önkormányzatba. A jövő évi választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban is újra kellett rajzolni a választókerületeket, mert jelentősen csökkent a lakosság száma.

A cikk megjegyzi, hogy a választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy mindegyikben körülbelül ugyanannyi szavazó legyen. Ez azért fontos, hogy alapvetően ne legyen jelentős eltérés abban, hogy mekkora támogatottsága van az egyes képviselők mandátumának, és így az egyik kerületben leadott szavazat ne érjen többet egy másik kerületi voksnál az egyes településeken belül.

Győrben a 10-es választókerület kettévágása jogi szempontból is aggályos, mert a választási törvény szerint az „egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak”. Az új 10-es választókerület egészen biztosan nem alkot összefüggő területet, hiszen kettévágja az a szavazókör (87-es), ami a 14-es választókerület része.

Továbbá Győrnek hat olyan választókerülete lesz, ahol a szavazók létszáma legalább 5 százalékban eltér a városi átlagtól. Pedig a szabályok szerint egy adott választókerület lakosságszáma nem térhet el 15 százalékánál nagyobb mértékben a városi átlagtól, az 5 százalék feletti eltéréseket pedig már indokolni kell a jegyzői határozatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik