Belföld

Toroczkai László: Mi iszonyúan távol vagyunk a Fidesztől

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője a Telexnek adott interjújában elmondta, hogy 2018-as megalakulásuk óta rajtuk van a Fidesz-bélyeg, holott szerinte épp a Fidesz csipeget az ő programjaikból. „Mi iszonyúan távol vagyunk a Fidesztől. Amióta a parlamentbe kerültünk, több száz alkalommal szavaztunk együtt a balliberális pártokkal. Ez nem téma. Ha egyszer együtt szavazunk a Fidesszel, Fidesz-bérencek vagyunk” – mondta a pártelnök.

A Mi Hazánk arról nyújtott be törvénymódosítót, hogy bő fél évvel az önkormányzati választás előtt írják át a vonatkozó jogszabályt és állítsák vissza a listás választási rendszert Budapesten, amelyet 2014-ben a Fidesz vezetett ki. Azt is szeretnék, ha átalakulna a választási rendszer és a mostani helyett egy szavazatarányos mandátumelosztást eredményező modell jönne létre. E két javaslatról múlt héten rendkívüli ülésen tárgyalt a parlament, kedden már szavaznak is róluk.

Toroczkai a jelenlegi rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy azt a Fidesz 2014-ben egyoldalúan alakította ki a fővárosban, hogy a nagy pártoknak kedvezzen.

Hol a Fidesznek, hol a balliberális DK-nak, aki az alfahím az összefogásban. A Mi Hazánk Mozgalomnak, és a főváros esetében például a Kétfarkú Kutya Pártnak nyilván ez a választási rendszer nem kedvez

– vélekedett Toroczkai, hozzátéve, hogy „az a Karácsony Gergely, aki 2014-ben alaptörvény-ellenesnek, alkotmányellenesnek és borzasztóan antidemokratikusnak ítélte meg ezt a választási rendszert, most ő ágál ennek a választási rendszernek a megváltoztatása ellen”.

Megjegyezte: Fodor Gábor, korábbi SZDSZ-es politikus publicisztikájáról, melyben a Mi Hazánk javaslata előtt érvelt a listás önkormányzati választás visszaállítása mellett, nem hallott korábban. „Napokkal a benyújtás után meglepve hallottam, hogy Fodor talán a HírTv-ben beszélt erről. Én azért a napjaimat nem a HírTv műsorainak a megtekintésével kezdem” – mondta.

Kedden a parlamentben a Mi Hazánk két javaslatról egymás után fognak szavazni: előbb az országgyűlésre vonatkozó határozati javaslatról, aztán meg az önkormányzatiról. Toroczkai szerint ezzel „szívatják” őket.

Külön napokon is lehetett volna szavazni ezekről. Ezt már úgy alakítja a Fidesz, ahogy ő akarja. A országgyűlési határozati javaslat még nem köti meg a Fidesz kezét, hiszen az nem egy törvényjavaslat, azzal még akármit játszhatnak. De ha annyi gesztust sem gyakorolnak, hogy azt megszavazzák, akkor mi abba a nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, hogy át kell gondolni, hogyan fogunk szavazni a fővárosiról. Mert nyilván, ha nem szavazzuk meg, akkor meg egy totál amatőr hülyének nézünk ki. Akkor meg balekok vagyunk

– értékelt a pártelnök, aki szerint hajlandóak lennének nemmel szavazni a fővárosi javaslatra, ha a Fidesz az országgyűléseset nem szavazza meg, ám ezt nem tartja a legvalószínűbb kimenetelnek.

Toroczkai szerint politikai haszna annak is van, hogy megmutatják a Fidesz és a baloldal valódi arcát. „Novák Előd is többször elmondta a parlamenti felszólalásaiban, hogy azért gondolkodjanak el mindannyian azon, hogy hova jutott a magyar politika. Hogy Novák Előd meg Toroczkai László a demokrácia őrei. Ez van. Demokratábbak vagyunk náluk” – tette hozzá.

Toroczkai arról is beszélt, hogy augusztus vége óta a Mi Hazánk tematizál: előbb az L. Simon László-üggyel, később a választási törvénnyel irányították magukra a figyelmet. „Mindenkinek hozzánk kell igazodnia” – jegyezte meg.

Toroczkai azt is elmondta, hogy valószínűleg ő fogja vezetni a párt EP-listáját, de ennek ellenére nem akar kimenni Brüsszelbe. A pártelnök az egykori jobbikos EP-képviselőt, Morvai Krisztinát szerette volna a lista élére tenni, ám nem sikerült visszahoznia a közéletbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik