Belföld

Az Ukrajnába tartó kamionokat a román határ felé terelik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Vélhetően sokan akartak átjutni, mielőtt blokád alá vonják a magyar fuvarozók a záhonyi határátkelőt, ahol már most több mint 48 óra a várakozási idő.

Az Útinform hajnali jelentése szerint az ukrán-magyar határszakaszon levő határátkelők túlterheltsége miatt az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, a 82-es kilométernél (Borsókúti pihenő), a 142-es kilométernél (Geleji pihenő) a rendőrség az Ukrajna felé tartó teherforgalmat az M35-ösre és az M4-es terelik. A kamionokat a magyar-román határhoz, Nagykereki felé irányítja. A személyforgalmat nem érintik az intézkedések, de a kitereléseknél az erős forgalom miatt időnként torlódnak a járművek.

A rendőrség határinfo oldalán hétfőn hajnalban azt írták, hogy Záhonynál 48 óránál is több lehet a várakozási idő a kaminonosoknak. A határátkelőt hétfőn tervezik blokád alá venni a magyar fuvarozók, akik szerint az ukrán áruszállítók tönkreteszik őket.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára az MTI-nek azt mondta, az EU a háborús helyzet miatt, alapvetően humanitárius szállításokat engedélyezett az ukránoknak a közös piacon, ám az ukrán fuvarozók már alapvetően üzleti céllal vannak jelen, a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, tette hozzá Árvay Tivadar.

Szerinte az ukrán fuvarozókra nem érvényesek az uniós szabályok, jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét. Mint mondta erről szólnak a lengyel és a szlovák tiltakozások is, de ez áll a hátterében a hétfőn induló magyar tiltakozásnak is.

A hungarokamion.hu úgy tudja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrség engedélye egyelőre csak a kamionok út melletti leállítására jogosít fel, de ha a szervezők találnak két forgalomirányítót, akkor engedélyt kapnak a határátlépés lassítására is. A portál szerint hétfőn reggel 10-15 magyar kamion vonul ki a záhonyi határhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik