Belföld

Rtl.hu: Nem kell többé miniszterelnöki aláírás ahhoz, hogy bónuszt kapjanak a kormányzati szervek dolgozói

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy nem nyilvános határozat alapján minden minisztériumnál meghatároztak egy kvótát arra vonatkozóan, hogy hány embernek adható plusz juttatás a teljesítmény elismerése mellé, tudta meg az rtl.hu. Idáig a kormányzati szerveknél kizárólag Orbán Viktor miniszterelnök személyes jóváhagyásával lehetett bónuszt kapni, ám mára maguk a minisztériumok dönthetnek az extra pénzekről egy bizonyos létszám erejéig.

A döntést egy úgynevezett 4000-es kormányhatározatban rögzítették. Ezek a jogszabályok nem titkosak, de nem is nyilvánosak, holott tartalmuk több tízezer embert is érinthetnek.

A lap egy táblázatot is közzétett a kvótákról minisztériumok bontásában: e szerint a legtöbb bónusz, szám szerint háromszáz a közel háromezerkétszáz főt foglalkoztató Miniszterelnökségén osztható ki.

Az RTL által megismert határozat szerint bizonyos munkavállalóknak ezen a kvótán felül is adható extra pénz:

  • a rendészeti szervek hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak,
  • a hivatásos szerződéses katonai szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottaknak,
  • valamint a kulturális, szakképzési és felsőoktatási szakterületen dolgozóknak.

A lap kereste a Miniszterelnökséget, valamint a Miniszterelnöki Kormányirodát, hogy mi indokolta a korábbi szabályozás módosítását, és hogy mekkora összeget fizettek ki a kvótába kerülő személyeknek, ám a kérdéseikre nem válaszoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik