Belföld

Beáznak a 3-as metró frissen felújított állomásai

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A 3-as metró több megállójánál is tócsákban áll a víz és látványos vízfolyások alakultak ki az elmúlt időszak kitartó esőzése és havazása nyomán, írja a Népszava. A lap szerint ilyen gondokról érkeztek hírek a Corvin-negyed, a Határ út, a Kőbánya-Kispest, a Deák Ferenc téri, a Forgách és a Pöttyös utcai állomásról is.

Ez a metró üzemeknél nem ritkaság. Jelen esetben is csak azért érdekes, mert nem rég fejeződött be a vonal rekonstrukciója.

– mondta a lapnak a Metróért Egyesült, arra utalva, hogy öt éven keresztül, 217 milliárd forintért újították fel az állomásokat, amelyek közül az utolsót májusban adták át.

A metróvonalak üzemeltetését végző BKV Zrt. nem tagadta a sorozatos beázásokat, amelyeket egy ekkora beruházás után a lap szerint meglehetősen furcsa okokkal magyaráztak. Válaszukban azt írták, a „talajvizek és egyéb csurgalékvizek sajátossága, hogy meghatározhatatlanul mozognak a talajszerkezetben, így, ha egy adott vizesedési hibahelyen elvégezzük a vízelzárást, egy közeli helyen újra megjelenhet a vizesedés”. Ennél talán lényegesebb, hogy a 217,5 milliárdot felemésztő M3 metrófelújítási projekt keretében „a felújítási időszak közben már aktív, látható vizesedések vízzárása történt meg”.

Tehát csak ott szigeteltek, ahol látták, hogy beázás van.

A metró föld alatti épületszerkezetei 30-50 évesek, így a talajvizek és egyéb csurgalékvizek teljes kizárása csak egy teljesen új épületszerkezet (és vízszigetelés) kialakításával lenne lehetséges.

– tették hozzá. A teljes rekonstrukcióba ez tehát nem fért bele. Márpedig a legközelebbi felújításra évtizedek múlva lesz csak pénz, amikor ezek a szerkezetek már 60-80 évesek lesznek, teszi hozzá a lap. A BKV megnyugtatásul azt írta, hogy az „M3 metróvonal üzemeltetője a felújítás előtt is és a felújítást követően is felkészült a várható vizesedések mielőbbi elhárítására”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik