Belföld

Rétvári Bence: Brüsszel tartozik 800 milliárddal a magyar pedagógusoknak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az államtitkár szerint az ellenzéki EP-képviselők egész évben a béremelés ellen dolgoztak.

Lassan itt az év vége, de Brüsszel továbbra se fizette ki a magyar pedagógusoknak járó béremelés rá eső részét. Rétvári Bence az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt azzal magyarázta, hogy az ellenzéki EP-képviselők egész évben azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a Magyarországnak járó források kifizetését. A belügyi államtitkár  felháborítónak nevezte, hogy havi 5-6 millió forintos fizetésükért nem a pedagógusokat képviselik, azon ügyködnek, hogy 2025-re a tanárok ne kereshessenek havi 800 ezer forintot.

Szerinte ez kicsinyes politikai bosszú, amiért a magyarok nem rájuk szavaztak a választásokon. Rétvári Bence felidézte:  a kormány hivatalos terve szerint idén 561 ezer forintra nőtt volna a pedagógus átlagbér, ám az ellenzék Brüsszelben meggátolta a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus béremelés megvalósulását. Az államtitkári közlemény szerint

Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar pedagógusoknak. A kormány költségvetési forrásokból tavaly, idén és jövőre 10-10-10 százalékkal, azaz összesen 30 százalékkal emeli a pedagógusok fizetését. Ha ezt ki lehetne egészíteni a saját EU-s forrásainkkal, akkor nem 30, hanem 75 százalékos lenne a fizetésemelés 2025-ig, tette hozzá.

A baloldal először akkor bukott meg a pedagógusbér kapcsán, amikor 2008-2009-ben, békeidőben elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért. Másodszor pedig idén buktak meg, amikor a nagyobb béremelés forrását blokkolják indokolatlanul Brüsszelben, tudatta. Az államtitkár szinte felfoghatatlannak tartja, hogy egy politikus a pedagógusok béremelése ellen dolgozik, mégis megteszik, minden szégyenérzet nélkül.

Már a látszatra sem adnak, hiszen nyíltan, örömmel és büszkén vállalják, hogy ez a küldetésük, írta Rétvári. Szerinte a  magyar pedagógusok ezt nem felejtik el Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István EP képviselőknek. A pedagógusok szakszervezetei a minap jelezték, ők a kormánytól várnák a több pénzt.

Kapcsolódó
Az államtitkár egyeztetés nélkül söpörte le a pedagógusok frissített sztrájkköveteléseit
A PSZ és a PDSZ a kormány törvénysértése miatt bírósághoz fordul, ha a jövő héten sem kap időpontot az egyeztetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik