Belföld

Tömeges magyar jogsértést ítélt el Strasbourg

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a börtönökben általánosan bevezett „plexis beszélő” nem jogszerű.

A Magyar Helsinki Bizottság komoly sikernek tartja az ítéletet, amely véget vethet a hazai gyakorlatnak, amely a fogvatartottakat plexifallal választja el az őket látogató családtagjaiktól. Az ilyen elkülönítés csak akkor jogszerű, ha valós biztonsági megfontolások indokolják, ám a BVOP évek óta tiltja a fogvatartottak és látogatóik fizikai érintkezését.

A drákói szigort őrzésbiztonsági megfontolásokkal magyarázták, mondván, a tiltott tárgyak elszaporodását csak így lehet megakadályozni. Az ország börtöneiben plexifalakkal korlátozták a személyes kapcsolattartást a beszélőkön, de tiltott tárgyakból nem lett kevesebb, írták a jogvédők. Emlékeztettek arra az általános jogállami elvre is, hogy nem lehet kevesek esetleges normaszegését ezreken leverni.

Az egyik fogvatartott két családtagja a strasbourgi bírósághoz fordult, mert idehaza panaszukat az ügyészség és a bíróság is elutasította. Az idős anyát Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, az elítélt élettársát Kadlót Erzsébet ügyvéd képviselte a strasbourgi eljárásban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a plexis beszélővel az állam megsértette a panaszosok családi és magánélethez fűződő jogát. A fogvatartott és a látogatók elkülönítése plexifallal, csak akkor jogszerű, ha biztonsági megfontolások indokolják. A strasbourgi bíróság által elbírált konkrét ügyben nem volt ilyen körülmény, erre vonatkozó bizonyítékot a kormány nem tudott bemutatni. A kérelmezők 5-5 ezer eurós jóvátételt kapnak.

A strasbourgi ítélet egyedi jogsérelmet állapított meg, de világossá tette, hogy a gyakorlat általában is jogsértő. Évente akár több tízezer családtagnak korlátozzák önkényesen a jogát, hogy fogvatartott rokonával személyesen érintkezzen. Ha ezen nem javít haladéktalanul az állam, akkor hozzátartozók ezrei fordulhatnak jó eséllyel a strasbourgi bírósághoz, hogy állapítsa meg a jogsértést és ítéljen meg számukra kártérítést. Ezt nem kellene megvárni.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint jelenleg „pleximentes”, egy térben történő, fal nélküli látogatófogadásra csak a kiváltságnak tekintett családi beszélőknél van lehetőség, de ilyenre alig adnak engedélyt. A 2022 augusztusa és 2023 júniusa között eltelt 11 hónapban országosan csak 75 családi beszélő volt, miközben a fogvatartotti létszám 20 ezer körül alakult.

Amióta a személyes látogatásokon ismét plexifal választja el a fogvatartottakat hozzátartozóiktól, nem tudják megérinteni, megölelni egymást, puszit adni, miközben nehéz egy kisgyereknek elmagyarázni a beszélőn, miért nem foghatja meg apa kezét, miért nem ülhet az ölébe. Sokan ezért inkább le is mondanak a látogatás lehetőségéről, írtuk a helyzetről az alábbi riportban.

Kapcsolódó
Amikor kijöttem, a nullára jöttem ki. Inkább dupla nullára
A FECSKE csoportot azért hozták lére, hogy segítségével az elítéltek emberséges körülmények között tölthessék a börtönbüntetésüket. Egy egykori fogvatartottal és a csoport egyik tagjával beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik