Belföld

Ritka, csődmentő főispáni döntés jelent meg a közlönyben

Czeglédi Zsolt / MTI
Rácz Róbert fõispán az Adaptive Hussars hadgyakorlaton
Czeglédi Zsolt / MTI
Rácz Róbert fõispán az Adaptive Hussars hadgyakorlaton
Rácz Róbert döntött a balmazújvárosi képviselő-testület helyett. Egyébként csődbe ment volna a város.

Megjelent a Magyar Közlönyben két önkormányzai rendelet. Mindkettőt Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja jegyzi

Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testülete nevében.

Az egyik rendelet a város tavalyi költségvetési rendeletének zárszámadása, a másik az ahhoz szükséges rendeletmódosítás.

Korábban a Kúria döntött úgy, hogy Hajdú-Bihar vármegye főispánjának kell megalkotnia a két jogszabályt, amely híján Balmazújvárost csőd fenyegette, novemberben a hírek szerint elfogyott a pénz, a rendeletek nélkül az állami normatívát nem utalhatta ki a Magyar Államkincstár.

Rácz Róbert korábban a megyei hírportálnak azt mondta, hogy a törvény szerint legkésőbb május végéig kellett volna elfogadni a tavalyi zárszámadást, az ahhoz szükséges, kötelező rendeletmódosítást, ám a képviselő-testület ezt többszöri felszólításra sem tette meg. A főispán szerint Hajdú-Biharban példanélküli, de az országban sincs igazán gyakorlat arra, hogy a kormányhivatal vezetőjét hatalmazza fel a Kúria egy önkormányzati rendelet megalkotására.

A főispáni döntés után Balmazújváros honlapján tudatták, hogy a főtáblák, főszámok, főszámlák nem változtak a 2022. évi költségvetési rendelet módosításában és a 2022. évi zárszámadási rendeletben, amiket az önkormányzati hivatal több mint 20 alkalommal terjesztett a képviselő-testület elé. A portálon külön számláló mutatja a város pénzügyeit. Pénteken 10 órakor (kerekítve) az elmaradt normatíva 750,5 milllió forintot mutatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik