Belföld

Hamarosan elkezdik építeni az első iszlám temetőt Magyarországon

Farkas Norbert / 24.hu
A Kozma utcai Új Köztemető muszlim parcellája.
Farkas Norbert / 24.hu
A Kozma utcai Új Köztemető muszlim parcellája.

Hamarosan elkezdődik az első saját tulajdonú muszlim temető építése az országban, a Magyar Iszlám Közösség már megvásárolta a földterületet és megkapta a Miniszterelnökség elvi hozzájárulását, írja a Blikk. A temető pontos helyét a szervezet még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre azt lehet tudni, hogy Budapest határában, az M0-ás autópálya közelében lesz.

„Elhamdulillah, a mai napon kifizetésre került a leendő muszlim temetőnek szánt földterület. Ha minden rendben lesz, 1-2 éven belül, mire betelik a budapesti iszlám parcella, megnyithatjuk a saját temetőnket! Amin”

– írta egy Facebook-bejegyzésében Bolek Zoltán, a közösség vezetője.

Bolek azt mondta a lapnak, hogy hazánkban nincsenek nyilvántartva a muszlim vallásúak, és több iszlám szervezet is működik egymás mellett. A magyar muszlimok számát ötvenezerre becsli, amihez hozzájön az egyre több itt dolgozó vendégmunkás és diák.

Iszlám temetői parcellák vannak jelenleg Magyarországon, hivatalosan először 1919-ben volt muszlim hagyományok szerinti temetés az országban, a budapesti Kozma utcai sírkertben. Bolek elmondta, azért kellett új földterület után nézniük, mert a budapesti parcella rövidesen megtelik. A fővároson kívül Pécsen és Debrecenben vannak temetőben kialakított parcellák, amiket muszlimok használnak.

Bolek szerint a tervezéskor még 40 millió forinttal számoltak, mostanra azonban rájöttek, hogy ennél jóval többre pénzre lesz szükség. A szükséges forrásokat adományokból fogják összegyűjteni, és Törökországból is jelentős támogatás érkezhet a tervre.

Az új temetőben a szertartások természetesen muszlim hagyományok szerint zajlanak majd, amelyek szerint többek közt tilos a hamvasztás, helyette lepedővel tekerik be a testeket, és a halott lábának Mekka felé kell mutatnia a félkoporsóban.

A tervezett magyar iszlám temető történetét részletesen körüljártuk a 24.hu-n:

Kapcsolódó
„Két-három év és nem lesz hová temetni a halottainkat” – iszlám temetkezés Magyarországon
A budapesti muszlim temetőparcellában mindössze 139 szabad sírhely van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik