Belföld

Orbán Viktor elrendelte a 2024-es igazgatási szünetet

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Lesz idő felkészülni, a jövő évi szilvesztert érinti rendelete.Rövidebb lesz a leállás a közigazgatásban.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a 2024. évi igazgatási szünetről. Orbán Viktor miniszterelnök döntése szerint az igazgatási szünet 2024. december 30. napjától 2025. január 1. napjáig tart, három napra áll le a közigazgatás.A rendelet már hatályos.

Az igazgatási szünetről szóló törvény szerint a döntés a kormányzati igazgatási szervekre vonatkozik. A kormány nyári, illetve téli igazgatási szünetet is elrendelhet, rendeletét a tárgyévet megelőző év decemberének 15. napjáig ki kell hirdetnie.

Az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra szabadságot kell kiadni a foglalkoztatottnak. Ha a dolgozónak már nincs szabadsága, akkor a téli igazgatási szünetre a tárgyévet követő évben esedékes szabadságot kell kiadni. A kormányfő döntése háromnapos leállást jelent a közigazgatásban. Mint korábban megírtuk, ez jóval kevesebb, mint a tavalyi, idei téli igazgatási szünet: legutóbb ugyanis 13 napos volt, tavaly december 22-től egészen január 6-ig tartott, idén pedig december 27-től tart majd január 1-jéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik