Belföld

Több városban sincs áram Budapest agglomerációjában

Fetter Ádám / Facebook
Fetter Ádám / Facebook

A hóhelyzet miatt áramkimaradás van Pest vármegye több településén is, ez derül ki az E.ON áramszünet térképéről.

Cikkünk írásakor, délelőtt 9 órakor Budapest északi agglomerációjában áramkimaradást jeleztek Piliscsévről, Piliscsabáról, Pilisszentlélekről, Pilisszentkeresztről, Pilisszántóról, Pilisszentivánról, Tinnyéről és Solymárról is.

Farkas András, Piliscsaba polgármestere a Facebookon azt írta, dél körül várható áram.

Addig is ezt tudjuk most tenni mindannyian a közösségünk érdekében: lapátoljuk el a havat a házunk előtt. Avagy mindenki söprögessen a maga portája előtt. Kérdezzük meg idős, rászoruló szomszédainkat, rokonainkat, hogy tudunk-e segíteni. A gyerekeket gyalog kísértem el az iskolába, rég volt ilyen jókedvű reggelünk. Igaz, már indítják is őket haza. Próbáljunk ma egymásra figyelni és Piliscsaba meseszépségét észrevenni. És kicsit lecsatolni bilincsünket: a Facebookot

– írta.

Fetter Ádám, Pilisvörösvár polgármestere szintén a Facebookon azt írta, sok 20 kV-os feszültséggel van a térségben probléma a fakidőlések miatt. Folyamatos a hibaelhárítás, de akadozik a kommunikáció és a közlekedés.

A keleti oldalon szintén nélkülöznie kell az áramot a felhasználóknak. A térkép szerint üzemzavar van Fót egy részén, Mogyoródon, Erdőkertesen, Őrbottyánban, Vácrátóton, Csömörön és Isaszegen is.

A legtöbb településen az áramkimaradás érinti az intézmények működését is, több helyen nem nyit ki a polgármesteri hivatal és az iskolákból is hazaküldik a gyerekeket.

Az E.ON a Telex megkeresésére azt írta, szolgáltatási területükön jellemzően a hó súlya alatt kidőlő fák, leszakadó nagyméretű faágak okoztak vezetékszakadásokat. Mint fogalmaztak, az esőzések nyomán eleve felázott talajban a hó pótterhét ezek a fák már nem viselték el, ilyenkor a kidőlt fákat el kell távolítani, az elszakadt vezetéket javítani. Az E.ON szakemberei azonnal megkezdték a hibák elhárítását, és folyamatosan dolgoztak a sérült hálózati elemek javításán, elhúzódó áramszünetek nem voltak szerdán – írta a cég.

Szerdán az intenzív havazás elsősorban Somogy és Zala megyében okozott zavarokat, az éjszaka és csütörtök hajnalban elsősorban Pest és Komárom-Esztergom megyében okozott fennakadásokat a téli időjárás. Az áramkimaradásokat ezeken a területeken is az okozta, hogy a kidőlt fák és letört faágak leszakították a vezetékeket

– írták.

Országszerte számos baleset történt már az utakon a havazás miatt, a tűzoltókat több mint 100 helyre riasztották. És a tömegközlekedésben is vannak fennakadások. Ami pedig a jövőt illeti, az előrejelzést itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik