Belföld

Újabb hét ingatlant adna el a becsült értéke alatt a Belváros

Főpolgármesteri Hivatal / MTI
Főpolgármesteri Hivatal / MTI
Több, mint félmilliárd forintért adna el belvárosi ingatlanokat az V. kerület önkormányzata – a bökkenő csak az, hogy az értékesítés az ingatlanok becsült ára alatt történne.

Megszavazták az V. kerületi önkormányzat kormánypárti képviselői az előterjesztést, amely hét belvárosi ingatlan áron alul történő értékesítéséről szól – írta meg a Telex. A jelenlegi jogi szabályozás alapján erre lehetőségük van: több, mint egy év bérlői viszonyt követően az értékbecsült ár 90 százalékáért eladhatóak a nem lakás célú ingatlanok a bérlőknek.

Az eladni szándékozott ingatlanok között szerepel egy a Kossuth Lajos tér 16-17. alatt található 618 négyzetméteres és egy a Sörház utca 4. alatti, 302 négyzetméteres  pinceterület. Előbbinél az Országgyűlés Hivatala a vevő.

A kisebbségben lévő ellenzéki képviselők az eladásról szóló döntéssel nem értettek egyet. Egy ingatlaneladási stopról szóló előterjesztést adtak be, melynek célja, hogy a jövő évi önkormányzati választásokig már ne lehessen újabb ingatlanokat értékesíteni. Az előterjesztést a kormánypárti képviselők nem szavazták meg.

Az eladások célja, hogy

a bevételt a kerület érdekében már megkezdett közterületi vagy közcélú fejlesztések és beruházások folytatására, illetve azok befejezésére használjuk fel. A bevételekből megvalósított fejlesztések így visszafordítódnak közterületek és ingatlanok értéknövelő fejlesztésébe, azok a kerület vagyonának gyarapodását is szolgálják

– nyilatkozta az önkormányzat vezetése a Telexnek.

Lapunknak a cikk megjelenése után küldött közleményükben pedig azt írták: az elidegenítés során jellemzően olyan ingatlanok eladására került sor, amelyek megvásárlását az ingatlanokat régóta bérlő személyek vagy V. kerületi lakosok kezdeményezték. Továbbá ezeknek az ingatlanoknak a fenntartása nem gazdaságos, a tulajdonosi kötelezettségek anyagi terhet jelentenek, a forgalmi értékük, bevételtermelő képességük alacsony, hasznosítási lehetőségük korlátozott.

A Tiéd a Belváros-frakciót vezető Kovács Alex Gábor szerint azonban még így sem indokoltak az eladások, mivel a kerület számláján most is 17 milliárd forint van, így csak a kerület értékes ingatlanvagyona csökken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik