Belföld

További havazás nehezítheti a közlekedést csütörtök reggelig

Szerda hajnaltól havazás kezdődött az ország dunántúli területein, változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan esik a hó az ország nyugati részében. A legújabb meteorológiai előrejelzések alapján a havazás ezeken a területeken kitarthat a csütörtök reggeli órákig, sőt, átterjedhet az ország többi vármegyéjére is – figyelmeztetett szerda délután a Magyar Közút.

Mint írták, szerda késő délutántól a havazás fokozatosan átterjed majd az ország többi részére is. Az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is akár 10-15 centiméternyi friss hó hullhat. A havazás várhatóan a dunántúli területeken sem vesz vissza az erejéből csütörtök reggelig, így ott újabb, több centiméternyi, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy vezessenek óvatosan, figyelmesen, lassan és kizárólag téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról az Útinform honlapján.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják.

Fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon, ahol nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön, időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák, így a közútkezelő munkagépei se vesztegeljenek a feltorlódott kocsisorokban. A környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

A közútkezelő hozzátette: november 10-e óta folyamatosan téli üzemben végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Azóta összesen több mint 28 ezer tonna sót és csaknem 1,7 millió liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki az országos közúthálózatra a havazással, ónos esővel érintett területekre. A következő napokban is 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végzik majd ezeket a beavatkozásokat a szakemberek.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy a megfeszített munkavégzésük mellett is, amíg a havazás el nem áll, addig időszakosan téliesebb útviszonyok lehetnek. Az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózaton mintegy 700 munkagépet tudnak bevetni, tehát egy gépre átlagosan nagyjából 40 kilométernyi út jut, ekkora területet, a fel- és levonulásokkal, só- és üzemanyag feltöltésekkel együtt 2-4 óra alatt tesznek meg, ennyi idő alatt pedig intenzív havazás esetén újra megmaradhat a hó a burkolaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik