Belföld

Egy a tábor, egy a zászló, de már jóval több a bizonytalan

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Republikon Intézet szerint a Fidesz–KDNP magabiztosan vezet, de jóval több a pártnélküli választó.

Hónapról hónapra nő azoknak a választóknak az aránya, akik nem találnak pártot maguknak, novemberben is hibahatáron belül, 1 százalékponttal 34 százalékra nőtt a bizonytalanok aránya – írja a Telex a Republikon Intézet novemberi kutatása alapján.

  • A Fidesz–KDNP továbbra is fölényesen vezet a teljes népességen belül (29%), és a pártválasztók (43%) között is, de az újabb nemzeti konzultáció nem hozott újabb szavazókat.
  • A Demokratikus Koalíció hiába mutatta be Orbán Viktor 15 hazugságát, vidéki fórumai,  Dobrev Klára programbemutatója nem tette népszerűbbé. Támogatottsága a teljes népességen belül (12%) és a pártválasztóknál (18%) is beragadt.
  • A Mi Hazánk hibahatáron belül, 1 százalékpontot vesztett a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók (9 százalék) körében is, noha saját sikereként könyvelte el L. Simon László menesztését.
  • A Momentumnak sem hozott áttörést Donáth Anna DK elleni „hadjárata”, a párt fej fej mellett áll a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal a teljes népességen (5-5% százalék) és a pártválasztóknál (7-7%) is
  • Az LMP és az MSZP támogatottsága is teljesen azonos, teljes népesség (3-3%), pártválasztók 5-5%).
  • Parlamenti küszöb alatt a Párbeszéd, illetve a Jobbik (4%), amely a vendégmunkások elleni kampányával 1 százalékponttal tudta növelni támogatottságát.

A Republikon szerint a jövő júniusi EP- és önkormányzati választáson nagyon sok múlik a kisebb pártokon, külön indulásuk esetén az ellenzéki voksok 6 százaléka veszne el, ha az MSZP és az LMP sem éri el az 5 százalékot, akkor ez a szám 14 százalék is lehet.

Módszertan

A kutatás 1000 ember telefonos megkérdezésével készült november 17. és 24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik