Belföld

Évekig kell várni veseátültetésre, jelenleg több mint ezren várnak donorra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Minden évben több beteget teszünk transzplantációs várólistára, mint ahány beteget leveszünk – mondta az RTL Híradónak Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

A számok mindig változnak, de egy átlagos napon nagyjából 1200 várnak műtétre és körülbelül 450 új beteg kerül évente a várólistára – tette hozzá az igazgató.

Májtranszplantációra 100-an, szívre 80-an, tüdőre pedig 10-en várakoznak. A várólistás vesebetegek vannak a legrosszabb helyzetben. A vérellátó szolgálat friss jelentése szerint most 1003-an vannak, és – hacsak nincs közvetlen élő donoruk, akitől szervet kaphatnak –évekig kell várniuk a műtétre.

„A halottakból származó szerv beültetésének várólistája vese esetében három év körül van, de sajnos lehet akár hét év is” – mondta Prof. Dr. Szijártó Attila egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója.

A szakemberek szerint világméretű a probléma, a covid pedig súlyosbította a helyzetet. A járvány alatt Magyarországon is visszazuhant a transzplantációk száma – írja az rtl.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik