Belföld

Szili Katalin kifakadt a pártra, amelynek korábban alelnöke volt

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Akik ma a hazát kiszolgáltatják, ugyanazok, vagy azok örökösei, akik 2004. december 5-én megosztották a nemzetet – közölte Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó kedden az MTI-vel.

Minden év december 5-én az a 2004-es szégyenteljes nap villan fel újra és újra, amikor az akkori politikai uralkodó osztály (baloldalinak nem nevezném) megtagadta, hogy elszakított nemzettársaink hozzánk is tartozhassanak. Meg lehet-e ezt bocsátani? Voltunk néhányan, akik tiltakoztunk e védhetetlen álláspont ellen. De a neoliberális gőg már akkor is mindent megtett azért, hogy a gyűlölet magvát elültetve, a végletekig élezze az ellentétet magyar és magyar között

– írta Szili Katalin. Szili Katalin 2004-ig az MSZP alelnöke volt, és csak 2010-ben, hat évvel az általa említett események után lépett ki a pártból. A mandátumát nem adta vissza, mert szerinte nem a választóival, hanem az MSZP-vel szakított. A parlementbe az MSZP megyei listájáról került be.

Az esemény, amelyről beszél, a 2004-es népszavazás volt, amelyen a kórházak privatizációja mellett a kettős állampolgárságról is szavazni lehetett. Az MSZP arra buzdított, hogy nemmel szavazzanak. Szili Katalin, aki akkor már az országgyűlés szocialista elnöke volt, lelkiismereti szavazást javasolt a baloldali választóknak, amivel valamennyire kilógott pártjából.

Szili hozzátette: ma már világosan látható, hogy a világrendszer változása során miként értékelődik fel a nemzeti érdekek képviselete, és milyen fontos szuverenitásunk védelme. Szerinte az unió jelenlegi vezetése földrészünket az USA vazallusává, polgárait pedig kiszolgáltatottá teszi, s ezzel megtagadja a jobb európai jövőt építő alapítók álmát – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy amit most az uniós vezetők és bürokraták képviselnek, az nem lehet Európa jövője.

Szili Katalin 1983 és 1989 között volt az MSZMP tagja.

Ahogyan a ma még kisebbségnek látszó nemzeti elképzeléseket elnyomják, az érinti nemzetünk sorsát, jövőjét is! Közös jövőnket tehát mindenképpen meg kell védeni!

– hangsúlyozta. A politikus volt a házelnök is, és 2009-ben, öt évvel 2004 után az MSZP polgármester-jelöltje volt Pécsen.

Úgy folytatta, hogy az elmúlt 13 esztendő nemzetpolitikai lépései erősítik az összetartozást: a 2010-ben született jogszabályok, a magyar-magyar párbeszéd intézményeinek helyreállítása gyógyítja ugyan a 19 éve kapott sebet, de a sebhely örökre emlékeztet az árulásra.

A főtanácsadó szerint a mostani ellenzék túlnyomó többsége a mai napig „egy gyékényen árul” a nemzettagadók figuráival; politikájuk középpontjában ma nem külhoni közösségeink megtagadása, hanem a haza kiárusítása áll.

Ez sem kevésbé veszélyes, ők sem mások, mint a 2004-es neoliberális gőg örökösei – emelte ki Szili Katalin.

Ez a szomorú nap a szégyenteljes népszavazásra emlékeztet, és cselekvésre késztet. Ellenállásunkat itt és most a nemzeti konzultációban való részvétellel tudjuk a leghatározottabban kifejezni

– fogalmazott a tanácsadó, aki jelenleg a KDNP tagja.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik