Belföld

Amerikai nagykövet: A magyar szuverenitásvédelmihez képest Moszkva külföldiügynök-törvénye enyhe és szelíd

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

David Pressman beszédet mondott az Amchamben, a Magyarországon lévő amerikai cégek kamarájában – a beszédet a 444.hu összegezte.

Az amerikai nagykövet részletesen beszélt a friss szuverenitásvédelmi törvényről a portál tudósítása szerint. Szerinte a kormány javaslata egy új hazai biztonsági ügynökség létrehozására, aminek korlátlan és ellenőrizetlen nyomozói jogok állnának rendelkezésére aggasztó. Azt is mondta Pressman, hogy a kormány tervezett hatásköre lélegzetelállítóan széles. A tervek alapján képes lenne elővenni az itt lévő amerikai cégeket és alkalmazottaikat is, ha úgy ítélik meg, hogy részt vesznek az „érdekérvényesítési tevékenységekben” vagy a „demokratikus vita” folytatásában, ahogyan a független médiaszervezeteket és civil társadalmi szervezeteket is.

Ehhez a tervezethez képest Moszkva külföldiügynök-törvénye enyhe és szelíd.

David Pressman azt is mondta, hogy amikor Orbán Viktor az Egyesült Államokat Magyarország egyik legfőbb „ellenségének” nevezi ki, vagy nyilvánosan kijelenti, hogy az Egyesült Államok kormánya megpróbálja megbuktatni a magyar kormányt, a miniszterelnök szavai nemcsak Washingtonban, hanem az itteni amerikai cégek központjában és tárgyalótermeiben is hatnak.

A szuverenitásvédelmi törvényről itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Ligeti Miklós: Alaptörvény-ellenes lehet a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása
A szakértő szerint a kormánypárti törvényjavaslat ellehetetlenítené az esélyes kihívók belföldi finanszírozását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik