Belföld

Megsemmisítette a bíróság az új választókerületi beosztást Szombathelyen

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Kétfarkú Kutya Párt a TASZ segítségével megtámadta a 2024-re kijelölt új választási kerületeket Szombathelyen.

A város jegyzőjének a megváltozott lakosságszám miatt kettővel kell csökkentenie a választókerületek számát is. Mindezt úgy, hogy a választókerületek lakosságszáma nem lehet nagyobb a szombathelyi átlag 15 százalékánál. Ennek alapján aránytalanság miatt támadtuk meg a jegyző döntését

– derül ki a párt közleményéből.

Szombathely lakosságszáma 75 ezer fő alá esett le, így csökken a képviselőtestület összetétele. A jelenlegi 21 főről 18-ra. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi 14 választókerület helyett mindössze 12 lesz.

A Telex cikke szerint a beosztást úgy módosították, hogy a lehető legkevesebb ember kerüljön át másik kerületbe. Ennek megfelelően az 1-es, a 8-as (régi 13-as) és a 10-es (régi 14-es) választókerületek határaihoz egyáltalán nem nyúltak. Két választókerületet szüntettek meg: egy fideszes (a 10-es) és egy ellenzéki (a 6-os) képviselő körzetét. Az, hogy ilyen kevés választókerülethez nyúlt hozzá a jegyző, összességében egy aránytalanabb kerületi beosztást eredményezett.

A győri törvényszék végül megsemmisítette a friss kerületi beosztást, és új eljárásra kötelezte a jegyzőt.

A Telex cikke szerint a szombathelyi választási iroda vezetőjének két lehetősége van: vagy meghagyja a beosztást, viszont részletesebben indokolja az eltéréseket, vagy új kerületeket rajzol úgy, hogy mindegyik lakosságszáma 5 százalék alatt térjen el az átlagtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik