Belföld

Szijjártó az ukrajnai háborúról: A magyar kormány egyetlen olyan lépést sem tett, amely emberek halálához vezethetett volna

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

A következő években is hatalmas nyomás várható, de a kormány a jövőben sem fog engedni semmiféle zsarolásnak, nem fogja feladni a nemzeti érdekek képviseletét, ahogyan eddig sem tette – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető a Magyar Külügyi Intézet alapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy Európa biztonsága most van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta, és ez hazánk külpolitikáját is rendkívüli kihívások elé állítja. Ennek kapcsán leszögezte, hogy a magyar külpolitikának van a legnagyobb legitimációja ma Európában, minthogy egyetlen más kormány sem aratott nagyobb arányú győzelmet választáson, ráadásul a tavalyi szavazást megelőzően a kampányt alapvetően külpolitikai témák uralták.

Amíg pedig ez a kormánya lesz Magyarországnak, addig a magyar külpolitika szuverén és magyar lesz

– figyelmeztetett. Szerinte ennek különös jelentősége van az új világrend kialakulása közepette, amikor nem lehet más feladata a külpolitikának mint az ország fizikai és gazdasági biztonságának garantálása. „Azt gondolom, a hatalmas nyomásgyakorlás ellenére, amely ránk hárult az elmúlt években és jelenleg is, ez a szuverén és magyar külpolitika sikeres tudott maradni” – mondta.

Szijjártó Péter erre példaként hozta fel, hogy sikerült kimaradni az Ukrajnában tomboló háborúból, és „egyetlen olyan lépést sem tett a kormány, amely a harc meghosszabbításához vagy emberek halálához vezethetett volna”.

Mi, magyarok több mint másfél éve az egyetlen morálisan tartható álláspontot képviseltük, azaz hogy meg kell menteni az emberek életét

– fogalmazott, majd elhibázottnak nevezte az európai stratégiát, miután a háború izolálása helyett annak globalizálása történt.

„Tehát itt az ideje az őszinte szembenézésnek. Annak, hogy több mint másfél évvel a szomszédunkban kirobbant háború után a világ, azon belül is Európa mérleget vonjon, és beismerje, hogy kelleni fog egy B-terv” – jelentette ki.

Szerinte az Európai Uniónak a béke nagykövetének kellene lennie a világban, és Magyarország mindent meg fog tenni azért, hogy ez így alakuljon.

Ezután a magyar külpolitika sikerei között említette a közel-keleti helyzetet is, mivel Magyarország fenn tudta tartani stratégiai szövetségét Izraellel, miközben megőrizte jó kapcsolatait az arab államokkal is.

Ha mi nem folytatunk olyan külpolitikát, hogy az egyiptomi, a katari és az izraeli kollégával is ugyanúgy a tisztelet, a megbízhatóság hangján tudunk beszélni (..) akkor nem tudtuk volna megmenteni a magyar emberek életét

– szögezte le.

Szijjártó azt is óriási eredményként értékelte, hogy „a magyar gazdaság az elmúlt évek válságaiból rendre megerősödve tudott kikerülni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik