Belföld

Megindokolta az Energiaügyi Minisztérium, hogy miért szüntetik meg az Országos Meteorológiai Szolgálatot

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

A kormány célja, hogy az állami meteorológiai szolgálat korszerű és versenyképes szervezetként működjön, amely megfelel az állam és az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak – közölte az Indexszel az Energiaügyi Minisztérium (EM) az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetésével kapcsolatban. Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk: állami cég veszi át az OMSZ feladatait, a meteorológiai szolgálat kormánytisztviselőinek jogviszonya január 1-jétől munkaviszonnyá alakul.

Az EM kifejtette, hogy a mostani időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.

Az állami meteorológiai szolgálat ezért a jövőben megkerülhetetlen szerepet és feladatot kap a klímasemlegességi törekvések, a fosszilis alapúról megújulóra átálló energiatermelés kapcsán az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában, valamint a globális felmelegedés következtében fellépő időjárási jelenségek hatékony kezelésének elősegítésében

– tették hozzá a Lantos Csaba által vezetett szaktárcánál.

Az EM tájékoztatása szerint a jövőben a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. tevékenysége az előrejelzések további fejlesztésével és speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal – például nagyobb felbontású speciális előrejelzésekkel – segítheti a termelés-menetrendezéssel, a rendszer és a hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok és költségek csökkentését, így növekedhet az energiahatékonyság és az energiabiztonság.

2024. július 1-jétől egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem, ekkortól a kormányhivatalok helyett a társaság láthatja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat, illetve a jövő év elejétől a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-től a társasághoz kerülhetnek egyes környezetvédelmi – így az uniós ökocímkével kapcsolatban ellátott – feladatok és uniós projektek – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik