Belföld

Egyre több idős magyar szed túl sok gyógyszert

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Tavaly több mint 300 tonna fel nem használt gyógyszert vittek vissza a patikákba, majd onnan a megsemmisítőkbe.

A gyógyszerész valódi társa lehetne a gyógyításban az orvosnak, hiszen ő látja pontosan, a beteg hányféle, milyen készítményt szed, így segíthetne elkerülni a gyógyszeralkalmazási hibákat. Ezt egy szakmai fórumon mondta a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, akit a Népszava idézett.

Mikola Bálint olyan kutatási adatokat ismertetett, amelyek szerint egy elöregedő társadalomban komoly gond az úgynevezett  polifarmácia, amikor egyre többen szednek egyre többféle gyógyszert. Szerinte

  • a kórházi betegfelvételek 1–5 százaléka gyógyszerkölcsönhatások okozta panaszok miatt történik,
  • 70 év felett a betegek negyede több mint 13-féle gyógyszert szed egyidejűleg, ami eleve kizárja a gyógyulás lehetőséget,
  • évente 100 milliárdos összegeket dobunk ki azzal, mert nem megfelelő adagban, időben szedjük be a készítményeket,
  • tavaly több mint 300 tonna fel nem használt gyógyszert vittek vissza a patikákba, majd onnan a megsemmisítőkbe.

A szakember szerint a hazai egészségügyi kiadások csaknem 10  százalékát lehetne az ellátórendszerben hatékonyabban elkölteni, ha ezekre az anomáliákra szakmai megoldást találnának.

Mikola Bálint arról is beszélt, hogy egy gyógyszerész nagyon sok feladatot tudna a gyógyszerkiadáson túl is elvégezni, ezért óriási eredményt hozna, ha a gyógyszerbiztonságot és gyógyszeralkalmazást, egyéb terápia hatékonyságot segítő megoldásokat digitális platformra helyeznék.

Magyarországon jelenleg 1500 településen nincs gyógyszertár, ami azt jelenti, hogy 700 ezer embernek problémát jelent gyógyszerei kiváltása.

Ha összevetjük a betöltetlen körzetek és a patikák térképét, akkor azt láthatjuk, hogy azokon a területeken ahol nincs háziorvos, azok legtöbbjében is van patika.  Vagyis lenne egészséggazdasági haszna is, ha a digitalizáció segítségével szorosabbra lehetne fűzni az alapellátó és a gyógyszerész kapcsolatát

– mondta Mikola Bálint, aki támogatja, hogy a fiókgyógyszertárakban bizonyos feltételek mellett legyen elég egy gyógyszertári szakasszisztens is, aki szükség esetén egy online felületen videokapcsolat segítségével beszélhetne a gyógyszerésszel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik