Belföld

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nyáron derült ki, hogy augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), ebből lesz a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), amit Müller Cecília vezet majd. Müllerrel advent első vasárnapján jelent meg egy interjú a Magyar Nemzetben, amiben többi között szóba került, hogy

  • az egyesüléssel csökkent a szakhatósági feladatok száma,
  • „létszám-optimalizálást” hozott a fúzió,
  • az NNGYK egyik feladata az lesz, hogy növekedjen a népesség egészségben eltöltött életéveinek száma.

Szóba kerültek a szűrővizsgálatok is, ezzel kapcsolatban Müller azt mondta:

Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is, bár a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem.

A részletek illetően:

  • a méhnyakrák esetében a jövőben szeretnék a HPV-alapú szűrésre áttérni, hiszen gyakorlatilag nincs méhnyakrák HPV-fertőzés nélkül.
  • Az elmúlt időszak adatainak elemzése alapján a szervezett szűrésre történő behíváson is módosítanának, ez három helyett ötévente történne.
  • Az emlőszűrés esetében a jelenlegi 45–65 helyett 40–70 évre változtatnák a korhatárt, hiszen egyrészt egyre fiatalabb korosztályt érint az emlődaganat, másrészt szerencsére folyamatosan nő a várható élettartam, ami indokolttá teszi a szűrési korcsoport felső határának kitolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik