Belföld

Újra közlekednek a fénybuszok és fényvillamosok Budapesten

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt

Elindultak a BKV ünnepi fényvillamosai és fénybuszai péntek késő délután.

Az ünnepi fénybe öltöztetett járműveket Karácsony Gergely indította útnak a Hungária Kocsiszínből. A főpolgármester elmondta, azért tartja csodálatos dolognak a fényflottát, mert a járművek feldíszítése alulról jövő kezdeményezés. „Különösen kedves ajándék ez a városnak” – mondta.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a gazdasági válság miatt 2022-ben nem indították el a fényflottát. A társaság a takarékoskodás révén nagyságrendileg hárommilliárd forintot spórolt meg, és ennek is köszönhető, hogy idén el tudják indítani a feldíszített villamosokat és buszokat, mondta.

A fényflotta járművein több mint öt kilométer LED-fényfűzér van, ezeken 140 ezer LED-izzó található. Továbbá egy utas jóvoltából 150 horgolt díszt is elhelyeztek Budapest 150. születésnapja alkalmából.

A fényflottát hat villamos, – idén először – két busz és a december 10-én a fogaskerekű vonalán induló feldíszített jármű alkotja.

Az első ünnepi fényvillamos tizennégy évvel ezelőtt indult el a Jászai Mari térről, és a 2-es vonalon közlekedett.

A BKV közreadott közleménye szerint a fényflotta január 7-ig közlekedik.

A BKV közölte, a fényflotta szinte az egész várost behálózza, a járműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

Az ünnepi járatok menetrendje a bkk.hu oldalon találhatók.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik