Belföld

Nagyon kemény bírálatot kapott a legfőbb ügyész

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Azt nem tudni, hogy a Polt-féle feljelentések közül hány esetben történt vádemelés. A DK politikusa szerint ez a gyakorlat „provokatív, destruktív, obstruktív, lekezelő”.

Sebián-Petrovszki László (DK) írásbeli kérdésként közölte a legfőbb ügyésszel, mennyire sérelmezi, hogy bizottsági meghallgatásán egyetlen kérdésére sem adott érdemi választ, ám azzal

hencegett, hogy milyen sok ügyben értelmezte az országgyűlési képviselők által benyújtott írásbeli kérdéseket feljelentésként.

Az ellenzéki képviselő nem érti, mire ez a nagy büszkeség. Szerinte Polt Péter direkt szabotál, kötelességét rendszeresen szándékosan megszegi, amikor egy kérdések sorozatából álló képviselői megkeresést azok külön-külön történő konkrét, érdemi megválaszolása nélkül azzal intéz el, hogy azt tartalmilag feljelentésként értékelte, továbbította a nyomozó hatóságnak. Ezzel szándékosan akadályozza az ügyészség törvényben is előírt kötelező vizsgálatának lefolytatását, írta a DK-s politikus. Sebián-Petrovszki László az Országgyűlésnek felelős legfőbb ügyésznek azt írta, hogy egy megválasztott parlamenti képviselővel szemben az ilyen

provokatív, destruktív, obstruktív, lekezelő

hozzáállás, viselkedés elfogadhatatlan, egy demokratikus jogállamban pedig elképzelhetetlen és
megengedhetetlen.

Arra is várt választ, hogy Polt Péter hányszor értelmezte feljelentésként a neki címzett írásbeli kérdésben foglaltakat, hány esetben lett ebből feljelentés kiegészítés, hányszor indult nyomozás, hány eset jutott el vádemelésig.

Meddig kívánja még folytatni ezt a gyakorlatot?

Sebián-Petrovszki László igen kemény kritikájára Polt Péter nem válaszolt. Helyettese, Ibolya Tibor a jogszabályok ismertetése mellett azt is közölte, hogy főnöke csak a hivatali kötelességét teljesíti, az ügyészségen pedig nincs statisztikai adatgyűjtés a kérdéssel összefüggésben, ezért  érdemi válasz nem adható. A képviselő figyelmébe a parlamenti honlapot ajánlotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik