Belföld

Szlávik János nem akar rémisztgetni a Kínában terjedő, főként 14 éven aluliakat támadó vírussal

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyan négy évvel ezelőtt nyugalomra intett mindenkit az eleinte csak Kínában terjedő koronavírus miatt, aztán mégis évekig otthon kellett ülni, de most ennek ellenére sem akar rémisztgetni, erről beszélt Szlávik János infektológus a Rádió 1 Balázsék című műsorában, amikor a Kínában terjedő, főként gyerekeket támadó vírusról kérdezték, írja az Index.

A betegség terjedéséről itthon is egyre többet cikkeznek, de a szakember szerint a most Kínában terjedő tüdőgyulladást a Covid-korlátozások feloldása és a kötelező maszkviselés eltörlése miatt kapják el széles körben a gyerekek.

Ezt a tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható, enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez

– fogalmazott Szlávik János.

Arról is beszélt, a betegséget az utazások révén könnyű széthordani a világban, éppen ezért jelent már meg Európában is, egyelőre Dániából és Hollandiából érkezett hír az esetszámok lényegi növekedéséről. Figyelmeztetett egyúttal, hogy a Mycoplasma ugyan jól reagál az antibiotikumokra, de a túlzott antibiotikum-használat rezisztenciát alakít ki, ezért egyre erősebb gyógyszerekre lesz szükség a megfékezésükhöz.

Szlávik János megjegyezte, hogy most sokkal több gyerek szenved asztmában, allergiában, felszívódási zavarokban, mint régen. Elmondása szerint ennek az az oka, hogy a szülők túlféltik a gyerekeket, akiknek az immunrendszere nem találkozik időben azokkal az anyagokkal, amik ellen meg kellene tanulnia védekeznie.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón kapott kérdést a vírusról. Ő kijelentette, hogy azzal szerencsére nem kell számolni, hogy egy újabb koronavírus-járvány köszönt ránk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik