Belföld

60 milliárdot oszt szét a kormány cégeknek elektromos autó vásárlásra

MTI
MTI

Új támogatásokat jelentett be a kormány az elektromos mobilitás fejlesztésére, az uniós finanszírozású projektben 90 milliárd forintból nyújtanak támogatást magyar vállalatoknak elektromos autók vásárlására, és folytatják az elektromos töltőhálózat kiépítését – írta a Portfolio a Magyar Közlöny alapján

A kormány csütörtökön négy új elemmel bővítette a Gazdaság-újraindítási Akcióterv végrehajtásához szükséges listát, ezek között kapott helyet az a táblázat is, ahol az új támogatásokat részletezik.

A támogatás az Európai Uniós REPowerEU-projektből származik, célja az EU energiaügyi fejlesztése. Az összeg kétharmadát, 60 milliárd forintot a vállalkozások között terveznek szétosztani vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes kölcsönök formájában. Az összeget a cégek elektromos autóvásárlásra költhetik. A maradék 30 milliárd forint az elektromos töltőhálózat kiépítésére fog menni.

Szijjártó Péter külügyminiszter októberben jelentette be a kínai Sencsenben, hogy novembertől 60 milliárd forintos támogatást indít a kormány, hogy így támogassa az elektromos autók elterjedését Magyarországon.

A 30 milliárd forintból 170 új, nagy kapacitású töltőállomást építenének, a másik 30 milliárdot pedig a cégeknek adnák, így az például az egyéni vállalkozások, a taxisok, az autómegosztással foglalkozó társaságok kedvezményesen, támogatással vásárolhatnának elektromos járműveket, kisbuszokat vagy kisteherautókat

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik