Belföld

Fidesz: „Nem lehet mindig Brüsszelre mutogatni, az Unió mi magunk vagyunk”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Egy eltitkolni kívánt dokumentumot tett közzé Ujhelyi István – a 2009-es európai parlamenti választás kampányára írt programot mintha csak a jelenlegi önmaga ellen fogalmazta volna meg a kormánypárt.

Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk

– ilyen és ehhez hasonló mondatok szerepelnek abban a dokumentumban, melyet Ujhelyi István EP-képviselő osztott meg honlapján. Az ellenzéki helyzetben született programot Orbán Viktor 2009 májusában az Európai Néppárt akkori elnöke, Wilfried Martens társaságában mutatta be, azonban a tudósítások és az eseményen készült fotók, videók ma már gyakorlatilag sehol sem elérhetők, ahogy az Igen, Magyarország többre képes! című pdf sem.

A szociáldemokrata politikus azonban megszerezte a Magyarország és az EU kapcsolatát részletező dokumentum egyik, talán utolsó példányát, ebből YouTube-csatornáján osztott meg részleteket. „2002 óta az is meghatározó irányvonala a magyar kormányzati politikának, hogy minden kellemetlenségért a külső tényezőket, azon belül is előszeretettel az Európai Uniót kell hibáztatni” – írják a programban, de nem csak ez megy szembe a kormánypárt 2023-as retorikájával. A Fidesz 2009-es álláspontja szerint a tagállamok együttműködését el kell mélyíteni, a belső kohéziót növelő, hatékony, problémákra koncentráló uniót létrehozni – mintha csak a DK jelenlegi programját olvasnánk az Európai Egyesült Államokról, jegyzi meg a politikus.

A jelenleg Magyarország ellen folyó jogállamisági eljárás szempontjából is előkerülnek érdekes kijelentések:

Az Európai Uniót fel kell ruházni olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse, enélkül nincs erős Európa.

A program mindezeken túl kiemeli az Európai Parlament fontosságát, az Európai Ügyészség felállítását pedig támogatja – mindkét szervezetet gyakran éri kritika a kormány jelenkori felszólalásaiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik