Belföld

Gulyás Gergely: Nem veszélyezteti a sajtót a szuverenitásvédelmi törvény

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

Kedden tárgyalták a parlamentben a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, a javaslatról részletesen beszámoltunk múlt héten mi is. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ma nyilatkozott a hvg.hu-nak miniszteri meghallgatása után. Arra a kérdésre, hogy a törvényjavaslatnak van-e a sajtót érintő hatása, azt mondta,

nincs ilyen.

Gulyás hozzátette: a javaslat csak a pártok kampányairól, annak tiltott finanszírozásáról szól, de

nem érinti a szerkesztőségek szabadságát vagy a sajtószabadságot, így nem látom, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat bármilyen veszélyt jelentene a sajtóra.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a sajtót technikailag annyiban érinthetik elfogadása után a törvényben megfogalmazottak, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal elvileg vizsgálhatja finanszírozásuk részleteit. Ahogyan azonban arról több ellenzéki képviselő is beszélt a keddi parlamenti vitán, a megfogalmazás nem egyértelmű, nem derül például ki belőle, milyen következménye lehet annak, ha ez a hatóság vizsgálata után kimondja, külföldről érkező támogatást is igénybe vesznek kormányfüggetlen sajtótermékek. A fideszes Varga Judit a törvényjavaslat vitáján ugyanakkor tett utalást a sajtóra: ő ugyanis guruló dollárokról beszélt, majd hozzátette, belföldön az „idegen érdekek” egy nemzetközi NGO-hálózat által „a progresszív, liberális médián keresztül próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést.”

Múlt héten Ligeti Miklós, a Transparency International korrupcióellenes civil szervezet jogásza a 24.hu-nak részletesen elemezte a módosítást, és általánosságban azt mondta: ezer sebből vérzik a törvényjavaslat. Elmondása szerint az új hatóság lényegében bármit és bárkit vizsgálhat, civil szervezeteket, pártokat, közjogi szervezeteket, tehát akár önkormányzatokat is, de cégekre, egyházakra és magánszemélyekre is rádolgozhat. Minden irathoz, minden adathoz hozzáférhet, és bár semmit nem foglalhat le, mindenből kérhet másolatot, és bárkit adatszolgáltatásra hívhat föl. Sőt, hozzáférhet minősített adathoz, valamint mindenféle titkokhoz is, és mindennek a tetejébe úgynevezett hírigényt is megfogalmazhat a Nemzeti Információs Központnak.

Kapcsolódó
Ligeti Miklós: Alaptörvény-ellenes lehet a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása
A szakértő szerint a kormánypárti törvényjavaslat ellehetetlenítené az esélyes kihívók belföldi finanszírozását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik