Belföld

Budaházy: Orbán Viktor is szeretné a részleges trianoni revíziót

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ismét ártatlannak vallotta magát a terrorizmus vádjában, és szerinte hiába kapott a társaival együtt kegyelmet, nem győzött az igazság, pusztán a hatalom letolta magáról az ellenük elkövetett igazságtalanság terhét – egyebek mellett erről beszélt hétfőn Szekszárdon Budaházy György a Népszava tudósítása szerint.

A terrorizmusért elítélt, és nemrég államfői kegyelemben részesített Budaházy az úgynevezett Léleképítő előadás-sorozatnak volt a vendége, amely Szekszárd jobboldali-konzervatív polgárait igyekszik megszólítani. A mostani rendezvényt eredetileg a Garay János Gimnáziumban tartották volna, ám a tankerület, az oktatási intézmény és a város ellenzéki képviselőinek tiltakozására végül megtiltották, hogy Budaházy egy iskolában léphessen fel. Ezek után az önkormányzat művelődési központja befogadta az eseményt.

A lap tudósítása szerint a politikai aktivista előadását nagyjából 140-en hallgatták a helyszínen, de az érdeklődők az internetes közvetítést is követhették. Budaházy beszédében hangsúlyos szerepet kapott az ellene és társai ellen 13 évig folyó büntetőeljárás. Budaházyt a Hunnia-per elsőrendű vádlottjaként – mint felbujtót – a bíróság első fokon 17, másodfokon 6 év börtönre ítélte terrorista bűncselekményekért. Az idén márciusban a köztársasági elnök végrehajtási kegyelemben részesítette Budaházyt és több társát, azóta a politikus igyekszik újra közéleti tényezővé válni.

Budaházy Szekszárdon is azt bizonygatta, hogy semmilyen felbujtói szerepe nem volt a bíróság által terhére rótt akciókban. Arról is beszélt, hogy miképp kezdett politizálni: először a trianoni békediktátum ellen lázadt. Mint mondta, ma is biztos abban, hogy nem kell elfogadnunk ezt az igazságtalan békét, és ha a teljes revízióról álmodni értelmetlen is, arra azért lát esélyt, hogy az elvesztett terület egy része visszakerülhet Magyarországhoz. Azt is kifejtette, hogy szerinte Orbán Viktor is ezt akarja, még ha nyíltan nem is szól róla – olvasható a Népszava tudósításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik