Belföld

Az eutanázia bevezetéséről kezdeményezett parlamenti vitát a Párbeszéd

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Teljes szívvel állunk Karsai Dániel mellett, és a hozzá hasonlóan gyógyíthatatlanul halálos betegségben szenvedők szabad döntése és emberi méltósága mellett

– mondta parlamenti felszólalásában Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke hétfőn.

Mint ismert, a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét Magyarországon, ugyanis az aktív eutanáziát itthon ma törvényileg tiltják.

A Párbeszéd politikusa amellett érvelt, hogy ha már a kormány nem ebben a kérdésben indít nemzeti konzultációt, politikai vitanapot kéne tartani az eutanáziáról az Országgyűlésben. „Vitassuk meg, hogyan tudnánk egy, a társadalom elvárásainak jobban megfelelő, és az emberi méltóságot tiszteletben tartó szabályozást kialakítani” – fogalmazott Szabó Rebeka, aki szerint mindenki eldöntheti, hogy a gyógyíthatatlan Karsai Dánielnek jobbulást kívánó Gulyás Gergely kormányinfón adott válasza „megfelelt-e az elemi tisztesség és jóízlés minimális elvárásainak”.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta, az aktív eutanázia Magyarországon tilos, „ez következik az Alaptörvényből és az Alkotmánybíróság több döntéséből” is.

Az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, ha ez így is marad

– fogalmazott az államtitkár.

Kapcsolódó
Van-e jogi esélye Karsai Dánielnek az eutanáziaharcban?
Karsai Dániel küzdelme az eutanázia ügyében jogi értelemben (is) rendkívül bonyolult. Sándor Zsuzsa megpróbálja legalább a jogi vonatkozásokat leegyszerűsíteni és közérthetővé tenni.

(Telex)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik