Belföld

Egy felmérés szerint a magyarok többsége az aktív eutanáziát is elfogadhatónak tartaná

A nők, a 30 év felettiek, az iskolázottabbak, a nagyobb településeken élők az átlagnál nyitottabbak arra, hogy a Magyarországon jelenleg is legális passzív eutanázia (a kezelés elutasítása) mellett az aktív eutanáziát is támogassák, de igazán jelentős különbségek a válaszadók pártszimpátiája alapján érzékelhetők. Ez az IDEA Intézet kutatásából derül ki.

Miközben a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a pártpreferenciáikban bizonytalanok jellemzően támogatnák azt – összegzi október legvége és november közepe között készült kutatását az IDEA Intézet.

A két kérdés, amit feltettek, a jelenleg is legális kezelést visszautasító passzív eutanázia, illetve a halált előidéző aktív eutanázia támogatására vonatkozott, támogatónak a teljes mértékben vagy inkább egyetértőket tekintették. A passzív eutanázia esetében a jelenlegi szabályozás egyértelmű támogatottságát mutatták ki: a hazai felnőttek több mint kétharmada egyetért azzal, hogy erre lehetőség van. Az engedélyezés támogatottsága a 30 év alattiak, a falvakban élők körében alacsonyabb az  átlagnál, illetve a kormánypárti szavazók között is, de csak a Mi Hazánk támogatói között vannak kifejezetten azok többségben, akik elutasítják a passzív eutanázia engedélyezését is.

Nők, ellenzékiek és bizonytalanok, városiak, idősebbek az aktív eutanázia mellett

Az aktív eutanázia, azaz amikor a gyógyíthatatlan betegek, vagy azok gondviselői, ellenőrzött feltételekkel, egészségügyi szakembert
segítségét vehetik igénybe a haláluk előidézése érdekében, Magyarországon nem engedélyezett. Pedig a felnőttek többsége inkább,
vagy teljes mértékben egyetértene azzal, ha az aktív eutanáziát is engedélyeznék az országban, igaz, aktív eutanázia támogatottsága (62%)
alacsonyabb, mint a passzív eutanáziáé (69%).

Az aktív eutanázia engedélyezését a nők (69%) sokkal inkább támogatnák, mint a férfiak (53%), emellett a vélemények életkor szerint is jelentős eltéréseket mutatnak. Miközben a 30 év alattiaknak csak bő egyharmada engedélyezné az aktív eutanáziát, a 30 év feletti korosztályok tagjai között már többségben vannak a támogatók.

Az aktív eutanáziával kapcsolatos nyitottság az iskolázottabbak, illetve a nagyobb településeken élők körében is magasabb, de legnagyobb
eltérések pártpreferencia szerint érzékelhetők a véleményekben. A Fidesz-KDNP szavazóinak csak harmada, a Mi Hazánk támogatóinak pedig csak bő egynegyede adna lehetőséget Magyarországon aktív eutanáziára. Eközben az 5 százalékos parlamenti küszöböt nagy valószínűséggel átlépni  képes ellenzéki pártok szavazóinak döntő többségéről elmondható ez (DK: 81%, Momentum: 84%, MKKP: 85%).

A politikai preferenciáikban bizonytalan felnőttek majdnem háromnegyede ugyancsak egyetértene azzal, ha Magyarországon, ellenőrzött körülmények között, lehetőség lenne aktív eutanáziára is.

Kapcsolódó
Van-e jogi esélye Karsai Dánielnek az eutanáziaharcban?
Karsai Dániel küzdelme az eutanázia ügyében jogi értelemben (is) rendkívül bonyolult. Sándor Zsuzsa megpróbálja legalább a jogi vonatkozásokat leegyszerűsíteni és közérthetővé tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik