Belföld

A Szovjetunióba hurcolt magyarok emléknapja alkalmából Varga Mihály az Európai Uniót támadta

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján szombaton Budapesten, a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél mondott beszédet. Csak a miniszter tudja, hogy miért, de neki erről valamiért az jutott eszébe, hogy az Európai Unió veszélyezteti ugyanazokat az értékeket, amiket annak idején a Szovjetunió akart lerombolni.

Az MTI tudósítása szerint Varga Mihály felhívta a figyelmet: a mai kor kötelessége a jóvátétel, az emlékezés kereteinek biztosítása és fenntartása, ezért is döntött az Országgyűlés 2012-ben az emléknap létrehozásáról. A mai kor felelőssége, hogy egy későbbi korban ne legyen majd szükség újabb emléknapokra.

A miniszter azonban hozzátette: ez a felelősség, ez a képesség mintha kikopni látszana az Unió vezetőiből. A második világháború után keleten pusztító ideológia tanai ma nyugatról köszönnek vissza. Más formában ugyan, és talán kifinomultabban, de érzékelhetően ugyanazon tévedések mentén. Az egykori tanok ismét terjednek, és ma is a közösségek kerültek a célkeresztbe az egyén felsőbbrendűségére hivatkozva

– hogy azonban utóbbi alatt mit ért, azt sajnos Varga Mihály nem fejtette ki bővebben, pedig érdekes lenne tudni, hiszen a kommunizmus a legritkább esetben szokott az egyén felsőbbrendűségére hivatkozni a közösségekkel szemben.

Ma ismét a családok, az egyházak és a nemzetállamok vannak útban. Ezek a hagyományos közösségek a keresztény tanítás lényegi elemére, a szeretetre, így az együttműködésre épültek. Mi tudjuk, hogy hova vezet a közösségek szétrombolása, még akkor is, ha azokról egyesek önként mondanak le

– mondta a miniszter, aki arra nem tért ki, hogy a Sztálin külpolitikáját folytató putyini Oroszország ma is ártatlan ukrán civilek tömegeit, köztük gyerekeket hurcol el hazájukból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik