Belföld

Halálos szén-monoxid-mérgezés: évek óta nem ellenőrzött vízmelegítő okozott tragédiát

Egy ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben a Zala vármegyei Gellénházán – közölte a katasztrófavédelem szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint még pénteken este a mentőszolgálattól érkezett a jelzés, miszerint egy fürdőkádban fekvő magatehetetlen középkorú férfi ellátása közben jelzett a szén-monoxid-mérő készülék.

Hozzátették, hogy az Új utcában egy családi ház hét négyzetméteres fürdőszobájában történt a tragédia. A tűzoltók rekonstruálták az esetet, közben folyamatosan emelkedő szén-monoxidot-szintet mértek, mert a jól szigetelő, zárt nyílászárók mellett üzemelt egy olyan nyílt égésterű vízmelegítő, amelyet évek óta nem ellenőriztettek – írták., hozzáfűzve, hogy a helyszínen ráadásul nem volt szén-monoxid-érzékelő.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem tudják érzékelni; nagyon mérgező gáz, ha a szoba levegőjének csak egy százalékát eléri a koncentrációja, már perceken belül halált okozhat.

A szén-monoxid akkor jön létre, amikor beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás; ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni – hangsúlyozták, rámutatva, hogy nem elég néha kinyitni az ablakot. Érdemes ezek mellett a fűtőeszközöket, lánggal működő vízmelegítőket évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni és egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik