Belföld

IDEA: mélyponton a Fidesz támogatottsága, Jakab Péter pártja előzi a Jobbikot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint érdemi változás nem regisztrálható a pártpreferenciák alakulásában – olvasható a közleményben.

A kutatásból kiderül, hogy a 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. Annyit megjegyeznek, hogy:

az IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. Vagyis könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy az utóbbi időszakot tekintve a kormányzópárt támogatottsága most van a mélypontján.

A biztos szavazó pártot választóknál 2023. szeptember óta változatlan a Fidesz-KDNP választottsága, 45 százalék.

Az ellenzéki oldalon nem történtek érdemi mozgások, vagyis, ha 2023 novemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztetik. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom. (5%). A biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalékos támogatottsága.

Az IDEA Intézet 2023. októberében mérte először külön is Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A novemberi mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében is megelőzi a Jobbik – Konzervatívokat, Jakab korábbi pártját.

Összességében egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely az elmúlt hónapokban hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló nem csökkent és különösen nem koncentrálódott – derül ki a kutatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik