Belföld

Mégis lehetne két kérdésben oktatási népszavazást tartani egy új ítélet alapján 

A Kúria az Alkotmánybíróság követelményeit figyelembe véve ismét egyértelműnek tartja a Pedagógusok Szakszarvezete népszavazási kérdéseit – közölte csütörtökön a PSZ.

A PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás 2023 márciusában az alkotmányos szabályoknak megfelelően népszavazást kezdeményezett öt olyan kérdésben, amely rávilágított az oktatás hibáira. A Nemzeti Választási Bizottság május elején arra hivatkozva utasította el a népszavazási kérdések hitelesítését, hogy a választók képtelenek lennének átlátni például az óraszámcsökkentés következményeit.

A Kúria azonban június végén megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, mert álláspontja szerint kompetensnek kell tekinteni a választópolgárokat az egyértelműen megfogalmazott kérdések megválaszolására. A Kúria az ötből két kérdést hagyott jóvá: az egyik arról szólt, hogy a diákok heti óraszáma hárommal csökkenjen, a másik pedig arról, hogy a tanórák 30 százalékában helyi tanterv legyen és a hátrányos helyzetű tanulók ne ugyanazt a tantervet tanulják, mint az elitiskolák diákjai.

Az Alkotmánybíróság júliusban néhány nap alatt döntött, megsemmisítve a Kúria két népszavazási kérdést hitelesítő végzését. Az Alkotmánybíróság ugyanúgy kiskorúnak tekintette a választópolgárokat, mint a Nemzeti Választási Bizottság. Vagyis nem tartotta elfogadhatónak, hogy a kérdések egyértelműségét „kompetens választópolgárokat” feltételezve vizsgálja a Kúria.

A Kúria novemberben az Alkotmánybíróság követelményei szerint ismét elvégezte a népszavazási kérdések vizsgálatát, és arra a következtetésre jutott, hogy azok egy „átlagosan tájékozott” választópolgárnak is egyértelműek. A Kúria tehát az alkotmánybírósági követelményeket is figyelembe véve hagyta jóvá a népszavazási kérdéseket.

A PSZ a közleményben azt írta: a Kúria kifejezetten hivatkozott arra, hogy a kormány gyermekvédelmi népszavazásai kapcsán alkalmazott egyértelműségi követelményeket vette figyelembe a mostani végzésénél is.

A Kúria ezen döntése is megtámadható az Alkotmánybíróságon. Ám mivel a népszavazási kérdések már megjárták az Alkotmánybíróságot, jogi szakértők szerint csak mondvacsinált kifogásokkal lehet megakadályozni a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtés megkezdését – véli a Pedagógusok Szakszervezete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik