Belföld

Nem tervezik a katonaságot bevetni a déli határnál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nem nyújt elegendő védelmet a déli határra épített kerítés a Mi Hazánk képviselője, Dócs Dávid szerint, aki ezért írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy tervezik-e a Magyar Honvédséget bevetni a déli határ védelmére. A képviselő szerint ugyanis éves szinten „több százezres azoknak a létszáma, akik átjutnak a déli határunkon illegálisan, és ez csak a hivatalos statisztika”.

Pintér helyett államtitkára, Rétvári Bence válaszolt, aki szerint a déli határszakaszon a határőrizeti feladatok végrehajtásához szükséges rendőri állomány létszámát a migrációs nyomás mindenkori mértékéhez igazodóan biztosítják. „A rendőrség állományának létszámfejlesztése lehetővé tette, hogy eredményesen teljesítse a határőrizeti feladatokat, ugyanis a készenléti rendőrségi határvadász ezredének munkatársai megfelelő létszámban szervezhetek a feladatok ellátására” – írta válaszában Rétvári, amelyből az is kiderül, hogy nem merült fel, hogy visszavezényelnék a katonaságot. Mint a politikus emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség állományának tagjai tavaly év végéig teljesítettek szolgálatot a határnál.

Kapcsolódó
„Amelyik migráns a családomat veszélyezteti, azt kinyírom”– Ásotthalom környéke hadszíntérré változott, a kerítésnél kövek repültek felénk
Megnéztük, hogyan működik a sokat emlegett déli határvédelem. Meghallgattuk, mit tapasztalnak, hogyan éreznek az ott lakók, és megnéztük, milyen egy összecsapás a rendőrök és a határsértők között. Közben, úgy mellesleg, minket is megtámadtak. Riport.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik