Belföld

Állati fehérjét talált vegánnak hitt készételekben a Nébih

iStock / Getty Images Plus
iStock / Getty Images Plus
A tizenhárom vendéglátóhelyet érintő ellenőrzés alapján hat esetben hatósági eljárás indult, illetve van jelenleg is folyamatban. Az ellenőrzés során az ételek higiéniai körülményeit is ellenőrizték – bírságokra és felfüggesztésre is szükség volt.

Tizenhárom vendéglátóhely kiszállított ételeit vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a szakemberek a szállítás higiénikus körülményeit és az ételek összetételét ellenőrizék laborvizsgálatokkal – közölte az MTI. A tesztelt vendéglátó egységekből nyolcban kizárólag vegán ételek vannak az étlapon, öt helyen állati eredetű összetevőket tartalmazó ételeket is készítenek.

A vizsgált ételekben állati fehérje jelenlétét ellenőrizték, a tesztek hét alkalommal tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki, bár ezen anyagok nem feltétlenül az elkészítés során kerültek az ételbe – az élelmiszerek a kiszállítás során is szennyeződhettek. Fontos azonban az allergének pontos feltüntetése, mely csak egy esetben történt meg teljeskörűen, a fennmaradó hat vendéglátóhely ellen hatósági eljárás is indult, ez jelenleg is folyamatban van. A tesztben résztvevő ételekben húsdetektálást is végeztek, ezen vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult.

A Nébih az ételek kiszállításának higiéniáját is tesztelte. Hét szállítóbox vizsgálata során minden megfelelt az egészségügyi eljárásoknak, a kiszállított ételek dobozairól vett minták sem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést. A vizsgált ételek közül azonban egyben staphylococcus baktériumokat, három esetben ételmérgezést okozó bacillus cereust, négy alkalommal pedig coliformot találtak. Ez utóbbi bár önmagában nem szokott súlyos megbetegedéshez vezetni, ellenőrzésével élelmiszerek egészségügyi minőségét szokták megállapítani.

Az egészségügyi ellenőrzések mellett szakértők és laikusok részvételével tartottak kedveltségi vizsgálatokat is. Ez alapján legjobb vegán fogás a Napfényes Vegán Étterem vegán szénégető pizzája és az Édeni Vegán vegán klasszikus hamburgere, a kedvenc desszert pedig a Zabrakadabra Oktogon vegán snickers szelete lett. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik