Belföld

A fiatalok kétharmada 2050-re gondolja reálisnak, hogy a saját ingatlanában lakjon

MTVA/Bizományosi: Balaton József
MTVA/Bizományosi: Balaton József
A magyar 15–39 éves korosztály lakhatáshoz való viszonyát vizsgálta az MCC Ifjúsági Kutatóintézete. A felmérés szerint a fiatalok nagyjából fele gondolja úgy, hogy 10 éven belül otthonhoz tud jutni.

A reprezentatív, 1000 fős mintán elvégzett felmérésben a megkérdezettek 86 százaléka, vagyis a túlnyomó többség fontosnak tartja, hogy felnőttként saját lakása, esetleg háza legyen, mely adat egyre jelentősebb az életkor emelkedésével. A képet az iskolai végzettség is árnyalja: magasabb arányban tartják fontosnak a saját tulajdonú ingatlant a felsőfokú végzettségűek, mint az azzal nem rendelkezők.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatása alapján, bár a 15–39 éves korosztály mindössze egyharmada rendelkezik ingatlannal,

a jövővel kapcsolatos vágyak csak mérsékelten okoznak frusztrációt a körükben

– ismertetik közleményükben. A felmérés szerint a fiatalok nagyjából fele gondolja úgy, hogy 10 éven belül otthonhoz tud jutni, ők jellemzően 24 év felettiek, és nem Budapesten laknak. A megkérdezettek harmada 6 és 10 év közötti időtartamot jelölt meg a kérdésnél, 2050-ig pedig a 71 százalékuk gondolja reálisnak az ingatlanvásárlást. A problématérképen a lakhatással kapcsolatos aggodalmak elé, az első helyekre került a bizonytalanság, a kiszámíthatatlan jövő, ezt az anyagi nehézségek és a közösség hiánya követik, de az otthon kérdését a bűnözés is megelőzi.

Borúlátóbban nyilatkoztak a fiatalok az OTP felmérésében, melyet a 444 közölt októberben. Itt a közép-magyarországi régió megkérdezettjei közül 54 százalék nem hiszi, hogy valaha is saját lakása lenne, országosan a falvakban élő válaszadók 47 százaléka, a városokban élőknek pedig nagyjából a fele gondolja így.

Kiemelt kép: Új lakások épülnek az egykori, 1872-ben épült Budapesti Marhavágóhíd, ismertebb nevén Közvágóhíd területén a főváros 9. kerületében, a Soroksári út mellett, a Vágóhíd utcánál, ahol City Pearl elnevezéssel egy új lakó- és irodapark létesül 2022. december 7-én. MTVA/Bizományosi: Balaton József

Ajánlott videó

Olvasói sztorik