Belföld

Sokkolót kaphatnak januártól a börtönőrök

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

A napokban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tartottak egy gyakorlatot, amely során a kommandósok és a börtönőrök a szakmai protokollokat gyakorolták. Drónokat, videoszkópot, megafont, valamint testkamerákat is használtak. A gyakorlaton a rendbontók megfékezésére több szolgálati kutyát is bevetettek, sőt sokkolókat is teszteltek.

Az Index információi szerint a BVOP vezetése fontolgatja, hogy a testkamerák után bevezetnék a sokkolókat is a magyar börtönökben. A börtönvezetés célja, hogy az állomány a lehető legjobban kiképzett és felszerelt legyen.

A lap hangsúlyozza, a  börtönreform legfontosabb része, hogy a jelenlegi rendszert meghatározó végrehajtási fokozatok – fogház, börtön, fegyház – háttérbe szorulnak és a szerepük átalakul. Sokkal inkább az elítélt együttműködő magatartása lesz az, ami a végrehajtás jellegét meg fogja határozni.

Szintén az Index írta meg októberben, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságnál testkamerákat teszteltek, a teszt pedig pozitív tapasztalatokkal zárult, így a rendőrség tervezi azok használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik