Belföld

ATV: Karácsony Gergely visszalépését követően is folytatódhatott az őt támogató mozgalom adománygyűjtése

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően is gyűjthette a pénzt az őt támogató mozgalom, írja az atv.hu.

Mint ismert, Perjés Gábor, a főpolgármester párttársa 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be több mint 500 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. A pénz több mint négyötöde euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

Az Index úgy tudja, az ügyben nyomozó NAV munkatársai Karácsony jogi főtanácsadójának irodájában foglaltak le dokumentumokat, melyeket az adományládák felbontásakor készítettetek a jegyzőkönyvek hitelesítői. Az első láda felbontásakor közreműködött két MSZP-s munkatárs, akik alá is írták a hitelesítő dokumentumokat. Az MSZP-s alkalmazottak az ATV-nek azt nyilatkozták,

az első jegyzőkönyvet követő további kilenc okiratot nem ők írták alá, azoknál a ládabontásoknál jelen sem voltak.

Vagyis a munkatársak vallomása felveti az okirat hamisítás gyanúját.

Karácsony az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt, 2021. október 8-án lépett vissza a harmadik helyen végzett Márki-Zay Péter javára. Azonban az ATV szocialista forrásból megtudta, az állítólag hamis aláírásokkal ellátott kilenc jegyzőkönyv dátumozásából kiolvasható, hogy

az adománygyűjtés Karácsony visszalépését követően is folytatódhatott.

Az ellenzéki főpolgármester az üggyel kapcsolatban elmondta: az adománygyűjtés teljes mértékben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt, és egy forint közpénz sem volt ebbe.

A 99 Mozgalom 2021-ban jött létre azért, hogy segítse a főpolgármester kampányát az ellenzéki előválasztáson. A szervezet feltűnően sokat költött a közösségi médiában, tavalyi megkeresésünkre azt közölték a 99 Mozgalomnál, hogy forrásaikat – amelyeket tehát Karácsony kudarcos, visszalépéssel végződő előválasztási kampányába folyattak be – adományokból finanszírozták, ezeket pedig a rendezvényeiken gyűjtöttek. Azt nyáron egy titkosszolgálati jelentés hozta nyilvánosságra, hogy az adományok összegét, a 99 Mozgalom számlájára pedig egyetlen befizetőként Perjés Gábor volt azonosítható.

Az adománygyűjtés ügyében már többször is házkutatást tartott a rendőrség, legutóbb épp Perjésnél.

Az OTP szeptemberben ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a 99 Mozgalom pénzügyei miatt. A 24.hu-n nemrég beszámoltunk arról, hogy Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de más pénzintézetektől kapott válaszok alapján ez nem bevett gyakorlat.

Kapcsolódó
Bűzlik-e a Karácsonyékra célzó OTP-s feljelentés?
Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de máshol ez nem bevett gyakorlat. A szakértő szerint viszont nem meglepő, hogy a befizetések gyanúsak lettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik